Güncelleme Tarihi:
TARIMA YENİ DESTEK ÇAĞRISI
Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) ağustos ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda dövizdeki ani dalgalanmalar ele alındı. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, döviz dalgalanmalarının nedenlerini ve enflasyonla olan ilişkisini rakamlarla açıkladı. Maliyet artışlarının devam etmesi nedeniyle satışlara yansıyacak fiyat yükselişleriyle yaklaşık yüzde 70’i döviz odaklı olan tarım sektörünü zor bir döneme gireceğini belirten Çandır, krize karşı yeni desteklerin verilmesi çağrısında bulundu.
TRUMP’A BAĞLAMAK EKSİK OLUR
Ağustosta yaşanan sıra dışı ekonomik dalgalanmaların önümüzdeki aylarda devam edeceğini öngördüklerini dile getiren ATB Başkanı Çandır, “Gelişmeleri kur, ticaret ve ekonomi savaşları söylemleriyle tanımlamak, doğru ve gerçekçi bir yaklaşım değildir. Döviz fiyatlarında bu ay içerisinde yaşadıklarımızı sadece Trump’ın vandalizmine, Amerika’nın ‘güçlü alır, zayıf verir’ politikasına ya da başka bir etkene bağlamak eksik olur ve düzeltici tedbirler için bizi yanlışa sevk eder” dedi. Çok daha geniş kapsamlı ekonomik ve ticari sorunların bulunduğunu kaydeden Çandır, “Kasım ayından bu yana hepimiz başta dolar olmak üzere döviz fiyatlarında enflasyon üstü bir artışın yaşanacağını bekliyorduk. Ancak ekonomik parametrelerle 5.40 lira olacağı hesaplanan dolar, enflasyonun 2,5 kat üzerinde bir fiyatla karşımıza çıktı” diye konuştu. Şok etkisi yaratan dolar fiyatı dalgalanmalarının, reel faiz ve enflasyon ilişkili olduğunu dile getiren Ali Çandır, “2008-2012 dönemi olan ilk beş yılda yıllık yüzde 50 reel faiz ödeyerek dolardaki fiyat artışını yüzde 7 düzeyinde tuttuk. Yani enflasyonun altında bir dolar fiyatı artışı oldu. 2013-2017 yıllarını kapsayan son 5 yıllık dönemde ise yıllık ödediğimiz reel faiz yüzde 11 düzeyine düşerken enflasyon 9’a yükseldi ve yıllık dolar fiyatı ise enflasyonun yüzde 65’inden fazla arttı. Yani dolarda yıllık yüzde 15’lik bir fiyat artışı yaşandı” ifadelerini kullandı.
YÖRESEL ÜRÜNLERDE TESCİL BAŞARISI
Anadolu’nun zenginliklerini bir araya getiren YÖREX fuarını bu yıl 24-28 Ekim tarihleri arasında 9’uncu kez düzenleyeceklerini duyuran Çandır, “Korkuteli karyağdı armudu, temmuz ayında tescil ettirdiğimiz coğrafi işaretiyle daha değerli bir ürün haline geldi. Bölgeye özgü tavşan yüreği zeytini için de başvuruda bulunduk. Antalya ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın çabalarıyla yöresel ürünlerimizden Antalya piyazı ve Alanya yenidünyası tescil ettirildi. Elmalı leblebisi, Alanya avokadosu, Manavgat susamı, Alanya azmanı, Alanya gülüklü (hülüklü) çorbası ve Ernez çam balının da tescili üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.