Güncelleme Tarihi:
RUSYA Tarım Bakanlığı, 150 bin ton olan Türkiye'den domatesi alım kotasını 50 bin ton artırarak 200 bin tona çıkardı. Karar, Rusya hükumetinin hukuki kararlar sitesinde yayımlandı. Kararı Hürriyet’e değerlendiren Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, “Kotanın artması elbette güzel ama asıl olması gereken kotanın tamamen kaldırılması” diye konuştu.
DOSTLUK ÖNCELİKLİ OLMALI
Türkiye ile Rusya arasında kültürel bir dostluk olduğuna dikkati çeken Bahar, “Geçmişte iki ülke arasında bir takım gerginlikler elbette oldu. Ancak şu an birçok alanda ortak ilişkiler içinde olduğumuz açık bir gerçekken bizim hala kota saçmalığını konuşmamız zaman kaybı. Artık kota konusu bir daha açılmamak üzere rafa kaldırılmalı” dedi.
ARALIKTA KOTA DOLAR
Çin’de yaşanan koronavirüs salgının Rusya’nın domates ihtiyacına etkisini de yorumlayan Bahar, şöyle devam etti: “Rusya’nın Çin’den yaptığı ithalatı kısıtlaması elbette Türkiye’nin önemini artıracaktır. Bu kapsamda kotanın tamamen kaldırılması yakın zamanda gündeme gelebilir. Zaten gelmeli de. Çünkü bu sistemle 2020 Aralık ayı itibariyle 50 bin tonluk domates kotasını tüketir, yeniden sınırda bekleyen tırları tartışmaya başlarız.”
ZARAR 1,5 MİLYON DOLAR
Kota gerekçesiyle Rusya sınırında yaklaşık 1,5 milyon dolarlık domatesin imha edildiğini açıklayan BAİB Başkanı Bahar, “Biz kota dolmadan 20 gün önce ihracatçımızı çeşitli haberleşme kanalları ile uyardık. Ancak uyarımız dikkate alınmadı. Keşke böyle bir şey hiç yaşanmasaydı” dedi.
RUSYA’DA 66 TL’YE DOMATES
Özellikle Şubat ayı başından itibaren Rusya’nın Çin’den tüm sebze ve meyve ithalatını yasaklaması ülkenin doğu bölgelerinde yaş sebze ve meyve kıtlığına yol açtı. Rusya’nın Çin’e yakın Primorye ile Amur bölgelerinde domatesin kilosu eti geçerek 700 rubleyi buldu (yaklaşık 66 TL). Yaş sebze ve meyvede kritik çizgiye gelindiği için Rusya pazarının önde gelen oyuncuları “Magnit”, “X5”, “Petyoroçka”, Perekryostok” ve Karusel” Çin’e alternatif tedarikçi arayışına girdi. Peş peşe Türkiye’nin kapısını çalan Rus toptancılar başta domates ve salatalık olmak üzere tarım ürünlerini daha tarlada rezerve etmeye başladı. Yaş sebze yanı sıra Rus toptancılar Türkiye’den yüklü meyve alımı da gerçekleştirmek istiyor.
KOTAYI HAK ETMİYORUZ
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, “Rusya’nın domates kotasını artırması, beklediğimiz bir olaydı. Hak etmediğimiz bir kotayla karşı karşıyayız. Gelişmiş dünyada ürünlerin bu şekilde kotalarla sınırlandırılmasını hiçbir zaman doğru bulmadık. Önemli olan bu kotanın tamamen kalkması, Rus halkının ihtiyacı doğrultusunda bizden ürünlerini almasıdır. Kotayla sınırlandırılmayı doğru bulmuyorum” dedi.