Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Kovid-19 salgınıyla mücadele ederken Antalya’nın tarım alanlarında ise yoğun bir üretim sezonu hazırlığı yapılıyor. Toprağa yeni dönemin tohumlarını atan, ilaçlama yapan, seralarını yenileyen, yaylalardaki üretim ortamını kış önlemlerinden yaz şartlarına geçiren üretici, salgının zorlu şartlarına meydan okuyor. Yaşanabilecek en kötü senaryonun çiftçinin ‘Salgın var’ deyip ekim yapmayı bırakması olduğunu söyleyen Antalyalı sektör temsilcileri, tarıma yönelik teşviklerin hızla hayata geçirilmesini istiyor.
BAKAN’DAN EK ERTELEME İSTEDİK
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Antalyalı çiftçilerle yaptığı telekonferans görüşmesinin ayrıntılarını da anlatan Nazif Alp, şunları söyledi: “Bakan Bey tarımda borçların faizsiz 3 ay ertelendiğini müjde etti. Ben toplantıda söz alarak ‘Bu erteleme yetmez, borçların 1 yıl faizsiz ertelenmesi gerekir. Çiftçiye verilecek yeni krediler de faizsiz olmalı. Antalya tarımını destekleyin. Biz Antalyalı üreticiler olarak 83 milyonun gıda ihtiyacını karşılarız. 12 ay üretim yapılan bu kent ülkenin gıda ambarı. Bu özelliğimizi korumak zorundayız’ dedim. Ürünün altın kadar kıymetli olduğunun anlaşıldığı bu süreçte tarım farkındalığı oluştu. Umudu ithalata bağlayamayacağımızı gördük.”
ÇÖZÜM UZUN VADELİ FAİZSİZ KREDİ
Bakan Pakdemirli ile yaptıkları görüşmede üyelerin taleplerini aktarmak için söz alma fırsatı bulamadığını dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, “Biz her türlü koşulda üretmek zorundayız. Buğdaydan şeker pancarına üretiminin ne kadar kıymetli olduğu ihtiyaç oluştukça daha da belirgin şekilde ortaya çıktı. Bu süreçte çiftçinin tohumunu, gübresini, ilacını tedarik edebilmesi ve mahsulünü tüketiciye ulaştırması çok daha zor hale geldi. Üretimin kesintiye uğramaması için çiftçinin yanında tohum üreticilerine, ilaç bayilerine ve tarımla ilgili tüm işletmelere uzun vadeli faizsiz krediler verilmesi hayati bir ihtiyaç.”
MESAİ SAATLERİ DÜZENLENSİN
Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Sektördekilerin maliyet yükü teşvik paketleriyle hafifletilmeli. Devlet daha önce yaptığı tanzim satışları bu süreçte yeniden faaliyete geçirmeli. Çiftçilere erzak, maske, eldiven, kolonya dağıtılmalı. Tarım sektörünün tüm paydaşlarının mesai saatlerine hafta içi 9.00 – 17.00 saatleri arasında açık ve hafta sonu kapalı olacak şekilde düzenleme getirilmesi gerekiyor. Antalya Toptancı Hal’de hijyen tedbirleri alınmalı, giriş çıkışlarda koruyucu sağlık ekipmanları verilmeli.”