KORKUTAN RİSK RAPORU

Güncelleme Tarihi:

KORKUTAN RİSK RAPORU
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2019 10:27

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün hazırladığı rapora göre; Antalya’da 10 bin 79 riskli yapı tespit edildi. Bu yapılardan 9 bin 689’u yıkıldı. 390 riskli yapı ise halen ayakta.

Haberin Devamı

ÇEVRE ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Antalya genelinde süren kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, ilgili devlet kurumları, muhtarlar ve vatandaşları bir araya getiren toplantılar düzenledi. Kurumlardan gelen görüşlerin ardından, kentte yapılan çalışmalarla ilgili hazırlanan ‘Kentsel Dönüşüm Raporu’, Antalya’nın risk durumunu ortaya koydu. ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’ kapsamında ağustos ayına kadar kadar Antalya ve 19 ilçede yapılan toplam başvuru sayısı 10 bin 304’e ulaşırken, onaylanan başvuru sayısı 10 bin 79, yıkılan bina sayısı ise 9 bin 689 oldu.

RİSKİN İLÇELERE DAĞILIMI
Riskli ilan edilen yapıların ilçelere dağılımının da tespit edildiği rapora göre; Kepez’de 7 bin 182, Muratpaşa’da bin 295, Manavgat’ta 650, Alanya’da 290, Serik’te 195, Döşemealtı’nda 95, Konyaaltı’nda 56, Korkuteli’nde 135, Kumluca’da 42, Gazipaşa’da 40, Elmalı’da 26, Kemer’de 24, Finike’de 22, Aksu’da 16 ve Kaş’ta 11 bina risk taşıyor. Antalya’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisanslı çalışan 39 yetkili kuruluşun tespit ve dönüşüm çalışmalarında yer aldığı belirtildi.

Haberin Devamı

RİSKLİ ALAN 185 HEKTAR
Riskli yapıların yıkılmasına imza veren vatandaşa kredi, konut ve işyeri tahsisi, kira yardımı gibi destekler veren Müdürlüğün raporunda, “Antalya genelinde toplam riskli alanın 185 hektar, kentsel dönüşüm ve gelişim alanının da bin 457 hektar olduğu tespit edildi. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen, 20 bin 845 kişinin yaşadığı 5 mahallede, 5 bin 213 yapı dönüşüm projesine dahil oldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kanun çıktığından beri vatandaşlara toplam ödenen kira miktarı 145 milyon 800 bin lira, aylık kira yardım miktarı da 2 milyon 32 bin 751 lira oldu” denildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ
Raporda Antalya’da devam eden dönüşüm projelerinin durumuyla ilgili de şöyle bilgi verildi: “Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 132 hektarlık alanda yürüttüğü 13 bin 500 nüfuslu Kepez ve Santral mahallelerinde yapım ihalesini Sur Yapı kazandı ve 3 etaplı inşaatlara başlandı. Büyükşehir’in 9,77 hektarlık, 250 nüfuslu Güneş Mahallesi’nde de parselasyon yapıldı ve uzlaşma görüşmelerinin yüzde 80’i tamamlandı. Kepez Belediyesi tarafından 6,59 hektarlık alanda yapılan 560 nüfuslu Gülveren Mahallesi’nde yapıların yıkımı başladı ve kat karşılığı ihale yapıldı. Alanya Belediyesi’ne ait 6,59 hektar ve 4 bin 35 nüfuslu Cumhuriyet Mahallesi’nde hak sahipliği tespiti için müşavir firma ile anlaşıldı. Finike Belediyesi’nde ise 68,2 hektarlık, 2 bin 500 nüfuslu Sahilkent Mahallesi için hazırlanan revizyon plan onaylandı ve parselasyon planlamaları başladı.”

Haberin Devamı

İŞTE RİSKLİ MAHALLELER
Kent merkezinde yapılan incelemelerden sonra Muratpaşa ve Kepez belediyelerine riskli yapılarla ilgili uyarıda bulunulduğunu belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, riskli mahalleleri ise şöyle sıraladı: “Muratpaşa İlçesi’nde Güvenlik, Üçgen, Memurevleri, Altındağ, Deniz, Kızılsaray, Kışla, Elmalı, Yüksekalan, Balbey, Sinan, Haşimişcan ve Gençlik Mahalleleri ile Kepez ilçesinde Fatih, Göçerler, Çamlıbel, Esentepe, Çankaya, Erenköy, Yavuz Selim, Kazım Karabekir ve Kanal mahallelerinde riskli alan tespit çalışmalarının yapılması önerildi. Yapılan tespitler ilgili belediyelere bildirildi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!