Köprülü Kanyon'a yeni uygulama planı

Güncelleme Tarihi:

Köprülü Kanyona yeni uygulama planı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2014 14:35

- Manavgat Kaymakamı Bulgurlu: - "Uygulama diğer milli parklara da örnek olacak"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Milli Parklar Uygulama Projesi kapsamında ilk uygulama planı, Manavgat'ta bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı'nda gerçekleştirilecek.

Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Milli Parklar Uygulama Projesi'nin tamamlandığını bildirdi.

Bulgurlu, 1973 yılında milli park ilan edilen Köprülü Kanyon ve çevresinde yaşayan vatandaşların büyük zorluklar içinde hayatlarını sürdürmeye devam ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"1970'li yıllarda kabul edilen Milli Parklar Planı, ABD'den ithaldir. Bu plana göre ormanlarda insanın yaşaması mümkün değildir. Bu ABD'de uygulanırken, ormanlık bölgelerin kızılderililerden temizlenmesi amaçlanmıştır. Ama bizim milli park ilan edilen bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız vardır. Yaklaşık 8 bin vatandaşımızın yaşadığı Köprülü Kanyon bölgesinde zamanla büyük sıkıntılar ortaya çıktı."

Haberin Devamı

- "Sorunların yüzde 80'i ortadan kalkacak"

Kaymakam Bulgurlu, Köprülü Kanyon Milli Parkı Uygulama Projesi ile Karabük, Beşkonak, Gaziler, Altınkaya, Ballıbucak, Yeşilvadi, Hasdümen, Değirmenözü, Çaltepe, Demirciler, Beydiğin mahallelerinde yaşanan sorunların yüzde 80'inin ortadan kalkacağını bildirdi.

Planla önce kadastro çalışması yapılacağını, ardından da Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Manavgat Belediyesi tarafından imar uygulaması gerçekleştirileceğini anlatan Bulgurlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1973 tarihli eski planda yüzde 20 olan saha içindeki yasaklı zonlama alanı, 2014 tarihinde kabul edilen yeni planda yüzde 8,8 olarak gerçekleştirildi. 2011 yılında başlattığımız çalışma ve yazışmalarımız, Milli Park alanının insanların istifade edebileceği ortamlar ile turizme faydalı mekanlara dönüşmesine imkan sağlamış oldu. Eski planda yüzde 70-80 civarında yasaklı olan bölgelerin, 2014'de hazırlanan yeni plan sayesinde turizm, ormancılık, odun dışı orman ürünlerini toplama, tarımsal faaliyetler, planlı otlama-yaylacılık ve yöresel ihtiyaçlar için kaynak alımı gibi çalışmaların yapılabileceği alanları yüzde 59,5 seviyesine getirmiş oldu."

Haberin Devamı

Uygulamanın diğer milli parklara da örnek olacağını belirten Kaymakam Bulgurlu, yeni planlama sayesinde doğal yapı ve değerlere zarar verilmeden tarımsal ve turizm faaliyetlerinin yapılabileceğini açıkladı.

Bulgurlu, eski plandan farklı olarak yeni planda Serik ve çevresindeki turizm bölgelerine yönelik su ihtiyacının karşılanmasına da imkan sağlandığının altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!