Güncelleme Tarihi:
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yüzde 2 oranında gerçekleşecek olan bu sistemin olası sonuçları hem oteller hem acenteler hem de turistler açısından merak uyandırıyor. Ben de bu soru işaretlerine net cevaplar alabileceğim, konunun uzmanı bir hukukçuya danıştım ve sizler için ben sordum Antalya Barosu’ndan avukat Şevket Emir yanıtladı.
Konaklama vergisi nedir, bize kısaca bahseder misiniz?
Öncelikle Konaklama Vergisi; AB ülkelerinde, ABD’de ve Uzak Doğu ülkelerinde şehir vergisi, turizm vergisi, otel vergisi, kültür vergisi, yatak vergisi gibi farklı isimler altında uygulanan ve konaklama bedeli üzerinden alınan dolaylı bir vergidir. Genel kavram olarak ele almak gerekirse bu vergi dünyada turist ya da turizm vergisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek olan Konaklama Vergisi Uygulama Tebliği’nin detayları nelerdir?
Ülkemizde 7194 sayılı Kanun’un 9. maddesi ile Gider Vergileri Kanunu’nun mülga 34. maddesinin yeniden düzenlenmesi suretiyle getirilen konaklama vergisi, çok yakın bir tarih olan 14/12/2022 tarihli ve 32043 sayılı Resmî Gazete’de “Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği” yayımlanarak yürürlüğe 1 Ocak 2023 tarihinde girecektir. Gider Vergileri Kanunu’nun 34. maddesinin 1. fıkrasına uyarınca konaklama vergisinin konusu olan konaklama tesisleri bakımından bir sınırlama yapılmamıştır. Kanun uyarınca; “Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) konaklama vergisine tabidir.” Kanunun lafzından anlaşılacağı üzere tesisin türü, niteliği, sınıfı, şehir/ bölge, konaklanan dönem kriterleri dikkate alınmaksızın konaklama hizmeti sunan bütün tesisler vergiye tabi olup, belirlenen matrah üzerinden her durumda yüzde 2 oranında vergi alınacaktır.
Bu oran değişebilir mi?
Bu oranı Cumhurbaşkanı bir katına kadar artırmaya, yarısına indirmeye veyahut bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etmeye yetkilidir.
Peki konaklama vergisinin mükellefleri kimlerdir?
6802 sayılı Kanunun 34’üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, konaklama vergisinin mükellefi verginin konusuna giren hizmetleri sunanlardır dolayısıyla konaklama hizmeti sunan şirketlerdir. Üçüncü fıkrası uyarınca vergiyi doğuran olay, verginin konusuna giren hizmetlerin sunulması ile meydana gelir. Dolayısıyla, 5/10/2007 tarihli ve 26664 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Seyahat Acenteleri Yönetmeliği’nde tanımlanan seyahat acentelerine yapılan satışlarda, acenteye satış aşamasında vergi doğmaz. Aynı şekilde acentenin satışı aşamasında da konaklama tesisi işleticisi bakımından vergiyi doğuran olay gerçekleşmez. Mamafih gerek acenteler üzerinden gerekse doğrudan konaklama tesisleri tarafından satışa konu edilen hizmetlerde, hizmetin konaklayana sunulması ile vergiyi doğuran olay gerçekleşir.
Otelcilerin acentelerle yapacağı sözleşmelere madde eklenerek otelcinin hak kaybı önlenebilir mi?
Konaklama tesislerinin seyahat acenteleri aracılığı ile yaptığı sözleşmelerde; “Sözleşme imza tarihinden sonra yürürlüğe girebilecek her türlü vergi, harç, benzeri yükümlülüklerin sözleşmedeki bedellere ekleneceği” mahiyetindeki hükümler yer aldığından, verilen hizmet bedellerine ait faturalar (altına ayrıca konaklama vergisi eklenerek) seyahat acentesi adına düzenleneceğinden verginin, adına fatura düzenlenecek acenteden tahsil edilebilecektir.
En çok merak edilenlerden biri şimdiye kadar konaklama vergisi eklenmeden yapılan erken rezervasyon satışlarının ne olacağı. Bir zarar söz konusu olur mu? Sonuç olarak hukuksal açıdan neler önerirsiniz?
Bilindiği üzere, yurt içinde ve yurt dışında 2-2,5 aydır 2023’e dönük erken rezervasyon satışı yapılıyor. Kaba bir hesapla ortalama 500 Euro’dan yapılan bir milyon erken rezervasyondan doğan 10 milyon Euro konaklama vergisinin kimin cebinden çıkacağı sorusunun cevabı detaylıca anlattığımız üzere adına fatura kesilen acenteler aracılığıyla yapılan sözleşmelerin içeriğine eklenecek maddelerle konaklama hizmeti veren şirketin zararı engellenebilecektir.
***
Konaklama vergisinin teorisi avukat Şevket Emir’in de belirttiği üzere yukarıdaki gibi. Bilgilerini bizle paylaştığı için Sayın Emir’e teşekkür ediyorum. Uygulamada neler olacağını önümüzdeki sezon artıları ve eksileriyle hep beraber göreceğiz. Umarım bu yazı aklınızdaki soru işaretlerini cevaplamıştır.