Güncelleme Tarihi:
2020 sezonu devam ederken turizmci kış döneminde de faaliyete devam edebilmenin yollarını arıyor. Kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi, konaklama vergisinin ertelenmesi, KDV desteğinin sürmesi ve düşük faizli kredi imkânları sektörün temel talepleri arasında yer alıyor. Sonbahar ve kış sezonuna yönelik öneriler sunan turizm profesyonelleri, bu süreçte önceliğin işletmelerin ayakta kalmasını sağlanmak olduğunu vurguladı.
DESTEKLER DEVAM ETMELİ
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Üyesi Erkan Yağcı, sektörün ihtiyaçları konusunda ilgili bakanlıklarla sürekli irtibat halinde olduklarını söyledi. Yağcı, “Pandeminin ilk gününden itibaren gereken önemli destekler doğru zamanda hayata geçirildi. Bundan sonraki stratejilerimizde öngörülemeyen gelişmeleri de hesaba katarak ilerlememiz gerektiğini gördük. İki ana konu üzerinde yoğunlaştık. Kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere sektöre yönelik destekler ve işletmelerimizi güvenli koşullarda faaliyete açmak. Birlik duygusuyla çalışarak her iki süreci de hayata geçirdiğimizi görüyoruz. Şu anda Antalya’da 650’ye yakın tesisimiz güvenli sertifikasyon sistemiyle çalışıyor. Çalışanlar bizim bugünkü başarıya ulaşmamızda en önemli etken oldular. Şu aşamada sektörün ayakta kalabilmesi için kamudan alabileceğimiz desteği almaya çalışıyoruz. O nedenle ilk hedefimiz sektöre verilen kısa çalışma ödeneği ve ekonomik paket destekleriydi. Aynı zamanda KDV’nin sektörde yüzde 1’e düşürülmesi de önemli bir adım oldu. Bu desteklerin devam etmesini istiyoruz” dedi.
HAVALİMANINDA HIZLI TEST
Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner de önümüzdeki sürece ilişkin şu önerilerde bulundu: “Dünya turizminde çöküşler yaşanırken biz Türkiye’de turizmi başarıyla bugüne getirdik. Yeni çözümler arayan dünya turizminin en önemli gündem maddesi havalimanlarında hızlı test uygulaması. Bu uygulama sayesinde havalimanına giden yolcular hızlı koronavirüs testi yaptırıp direkt uçağa binebiliyorlar. Antalya Havalimanı’nda laboratuvar gözetiminde bir kioks açılsın ve orada yolculara hızlı test yapılsın. Bir laboratuvarla protokol imzalanarak bu sistem hayata geçirilebilir. Turizm sektörü, 2021 mayısından itibaren ilaçların ve aşının bulunmuş olacağı ve başarılı bir sezonun yaşanacağı konusunda çok umutlu. Önemli olan kara kışta turizmcilerin işletmelerini ayakta tutabilmeleri. Bu amaçla dünyada destek paketleri açıklanmaya başlandı. Türkiye’nin de kış aylarında tüm turizm şirketlerine destek paketi açıklamasının gerekli olduğunu düşünüyoruz.”
KIŞ ŞARTLARINA ODAKLANMALIYIZ
Salgın nedeniyle herhangi bir seyahat yasağı gelmezse dünyanın en güvenilir destinasyonlarından biri olarak Türkiye’ye talebin artacağının altını çizen Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, bundan sonra kış şartlarına odaklanılması gerektiğini belirtti. Atmaca, “Birçok kış destinasyonu şu anda kapalı. Biz işletmelerimizde faaliyetin sürmesini sağlayabilirsek başarılı oluruz. Bu amaçla kısa çalışma ödeneği ve KDV indirimi gibi sektöre yönelik destekler devam etmeli. Önümüzdeki yılın aşı ya da ilaç bulunması halinde çok iyi bir yıl olacağına dair umutlar yüksek. Ancak sektörün o güne kadar ayakta kalmasını sağlamalıyız” diye konuştu.
ACENTELER İÇİN ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı ve NBK Touristik Genel Müdürü Recep Yavuz ise şöyle konuştu: “2020 yılının ilk dokuz ayında acentelerin geçen yıla göre ortalama kaybı yüzde 82,5 olarak gerçekleşti. Geçen senenin aynı döneminde 4 acente 1 milyon üzerinde turist getirirken, bu yıl aynı dönemde yüksek sayı 352 bin olarak gerçekleşti. Sayılardan da anlaşılacağı gibi seyahat acentaları çok zorlu bir süreçten geçiyorlar. Hatta olmak ya da olmamak savaşı veriyorlar. Koronavirüs sürecinin uzaması ve seyahat kısıtlılığının sürmesi nedeniyle birçok acente ayakta kalmakta zorlanıyor. Bir an önce seyahat acenteleri bir araya getirilerek tedbir ve çözüm önerileri üzerine çalışmak turizmimiz için çok yararlı olacaktır.”