Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - ÇİNLİ ithalatçıların Türkiye'den kiraz alabilmek için başlattığı görüşmeler aralıksız sürerken, son 1,5 ayda başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye gerçekleşen Türk kirazı ihracatı yüzde 144 artışla 75 milyon 177 bin 548 dolara yükseldi.
Lezzeti ve kalitesiyle diğer ülkelerin kirazlarına göre ön plana çıkan Türk kirazı, özellikle Avrupalıları kendisine hayran bıraktı. Türkiye'nin değişik yörelerinde kiraz hasadının başlamasıyla birlikte, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere kiraz ihracatı da hız kazandı. Son 1,5 ayda Türkiye'den yüzde 144 artışla 75 milyon 177 bin 548 dolar değerinde kiraz ihraç edildi. Bu dönemde Batı Akdeniz'den 25 milyon 775 bin 191 dolar değerinde kiraz ihraç edildi. Çin ile Türkiye arasında devam eden görüşmelerin sona ermesi ve Çin'e kiraz ihracatının başlamasının ardından bu rakamların daha da artması bekleniyor.
ALMANYA İLK SIRADA
Yaş meyve sebze sektörü temsilcileri tarafından Türkiye'nin farklı bölgelerinden gerçekleştirilen kiraz ihracatının ülke dağılımında Almanya 42 milyon 250 bin 961 dolarla ilk sırada yer aldı. Almanya'ya gerçekleşen kiraz ihracatında yüzde 216 oranında artış yaşanması da dikkat çekti. Almanya'yı sırasıyla 7,7 milyon dolarla Rusya, 5,4 milyon dolarla Norveç, 5,3 milyon dolarla İsveç, 4,5 milyon dolarla da Hollanda takip etti. Geride kalan 1,5 aylık dönemde Avrupa ülkeleri ile Rusya'nın yanı sıra aralarında Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinin de bulunduğu 37 ülkeye Türk Kirazı ihracatı gerçekleştirildi.
BATI AKDENİZ'DEN RUSYA'YA 4,5 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Türkiye genelinde olduğu gibi Batı Akdeniz ölçeğinde de ihracat yapılan ülkelerin arasında ilk sırada Almanya'nın yer aldığını söyledi. Batı Akdeniz'den gerçekleşen 25,7 milyon dolarlık kiraz ihracatının 15,5 milyon dolarının Almanya'ya gerçekleştiğini vurgulayan Başkan Satıcı, "Bu ülkeye gerçekleşen kiraz ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 229 oranında artış yaşandı. Batı Akdeniz kirazının Almanya'dan sonra en büyük alıcısı 4,5 milyon dolarla Rusya oldu. Kiraz ihracatında bütün ülkelerde gerçekleşen önemli ölçüdeki artış sektör temsilcilerinde mutluluk yarattı" dedi.
ÇİN'LE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Diğer yandan mayıs ayında Çin'den gelen heyet, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği'nde (BAİB) sektör temsilcileriyle başta kiraz olmak üzere birçok tarım ürününün ihracatı için görüşmeler gerçekleştirmişti. Olumlu gerçekleşen bu görüşmeler sonunda üretim sahalarıyla, tesislerde incelemeler yapan heyet ülkelerine geri dönmüştü. Bu gelişmenin ardından kısa süre önce Çin'den Türkiye'ye bir heyet daha geldi. Çin Tarım Bakanlığı yetkililerinden oluşan heyet, Kocaeli, Bursa, Manisa, Denizli, Isparta, Konya, Niğde illerinde kiraz bahçelerini, paketleme ve soğuk hava tesislerini inceledi. Heyet inceleme sonucunda olumlu düşüncelerle yurttan ayrıldı. Tüm bu olumlu gelişmelerin ardından Çin'e kiraz ihracatının başlaması planlanıyor.
FOTOĞRAFLI