Güncelleme Tarihi:
Bir eviniz var ve kiraya vereceksiniz. Hele de bu eviniz bir üniversiteye yakın veya turistik bir yerdeyse kira değerleri bir o kadar daha artıyor. Bu fırsatı değerlendirmek isteyen ev sahipleri bilgisizlikten maddi veya manevi zarar görmektedirler. Günlük veya kısa sürede kiraya vereceğiniz ev de nelere dikkat etmelisiniz…
***
Bu işler sanıldığı gibi kolay değil. Burada hukuki mevzuatları çok iyi bilmek ya da yardım almak en iyisi. Çünkü karşılaşacağınız yaptırımlar can yakıcı. Ev sahiplerinin günlük kiralık ev ruhsatı almadan evlerini kiraya vermeleri, yasalara göre suç olarak kabul ediliyor. Ruhsatsız günlük kiralık daire cezası 2022 yılı itibarıyla 18 bin TL’ye ulaşıyor. Ayrıca ruhsatsız kiralama eylemi karşılığında eviniz geçici olarak mühürleniyor. Hatta günlük kiralık ev bildiriminde bulunmayan Antalya’da bir ev sahibi 80 bin lira para cezası uygulanmıştır.
***
Evinizi günlük ve kısa vadede kiraya verecek olan ev sahipleri Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme Sistemi’ne (GİYKIMBİL) bildirimde bulunulmazsa çok ağır para cezası ile karşı karşıya kalacaktır. Buradan emlak danışmanlarının dikkat etmesi gereken bir husus var. Aracı kurum emlakçılar tacir statüsündedir, yani Tüketici Yasası 6502’ye karşı müteselsil sorumludurlar.
***
Ev sahiplerine bir küçük anekdot, öğrencilere verilecek kısa dönem kiralık evlerde de aynı hukuki sorumluluk vardır. Emlak siteleri Gelir İdaresi ve Ticaret Bakanlığı’nın takiplerinde. Onun için emlak ilanlarınız da hukuk dışı talepleriniz yaptırımlarla karşılaşırsınız.
***
ABONELİKLER DEVREDİLMİYOR
Son dönemde kiralık ev ilanlarında ‘fatura dahil’ ifadesi dikkat çekiyor. Kimi ev sahipleri kiralama kısa dönem olduğu için abonelikleri kendi adına tutarken, kimi de bu yolla tahliye ya da zam baskısı yapıyor. İstediği oranda zam yapmayan kiracının elektriğini suyunu kesen mülk sahipleri mağduriyet yaratıyor.
***
Ev sahipleri kısa dönem kiralama yaptığı için elektrik, su, doğalgaz aboneliğini kendi adına muhafaza ediyor. Kimi bu yolla tahliye ve zam baskısı yapıyor. Yaşanan bu sorunun dava dosyalarına da konu olmaya başladığını görüyoruz. Ev sahiplerinin bu yolu seçmesinin nedeni uzun süren tahliyelerin olmasıdır.
ÜZERİNİZE ALIN
Son dönemde kiralık ilanlarında ‘elektrik, su, doğalgaz vs. dahil’ şeklinde yazılar görmekteyiz. Yazlıklarda uygulanan kısa süreli kiralamalarda var olan bir model uzun süreli kiralamalarda uygulanır hale geldi. Hizmetlerinizin kapatılmaması ve mağdur olmamanız için muhakkak kira sözleşme ve abonelikleri üzerinize alın. Tüm kurumlar abonelik hizmeti verebilmek için bu belgelerin verilmesini şart koşuyor. Ev sahibi, emlakçı veya emlak sitelerinde bu taleplerle karşılaşırsanız ticaret il müdürlükleri veya tüketici derneklerinden yardım talep edebilirsiniz. Gerekirse internet üzerinden de şikâyette bulunabilirsiniz.