Güncelleme Tarihi:
BİRKAÇ aydır devam eden kiracı - ev sahibi çekişmesinde sona gelindi. En kötü şey belirsizlik ve umutların boşa çıkmasıydı. Şimdilik bir yıl dahi olsa kiracılar nefes alacak ve önünü görebilecektir.
Sıkıntı olan süreçte kira artış oranına sınırlama formülü uygulanacak. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artışına bir önceki yılın kirasının en fazla yüzde 25’i kadar zam yapılabilir formülü uygulanacak.
Tüketiciler Birliği Antalya Şube olarak bu düzenlemeyi olumlu karşılıyoruz. Bilhassa Antalya’da kiralar çıldırmıştı. 5000-10.000 lira olan daireler bir anda 35 bin hatta 60 binleri gördü. Böylelikle milyonlarca kiracı ve ev sahibini yakından ilgilendiren yeni kira düzenlemesi ile ilgili aşırı fiyat artışı talep eden ev sahiplerine ‘dur’ denildi. Ancak çok hızlı bir şekilde Borçlar Kanunu’na karara uymayanlar için ne gibi yaptırımlar uygulanacağının eklenmesi de faydalı olacaktır. Bugün 4 bin TL kira alan bir ev sahibi, yeni sözleşmede evine en fazla bin TL zam yapabilecek ve 5 bin TL’den kiraya verebilecek.
1 TEMMUZ 2023’E KADAR
Yeni maddenin 1 Temmuz 2023’te sona ermesi ile birlikte Borçlar Kanunu’nun 343’üncü maddesinde belirtildiği şekilde TÜFE uygulamasının devam edeceği unutulmamalıdır.
Yeni kira düzenlemesinin birkaç başlık altında ele alınmasının doğru olacağı, “Borçlar Kanunu’na eklenerek hayata geçirilecek olan ‘uygulama sözleşme serbestisine uygun mu’ ona da bir bakmak lazım. Ama bir diğer yandan da sosyal boyutu var. Ev sahiplerinin durumu kötüye kullanması söz konusu olabilir.
HERKESİ BAĞLAYACAK
Kanun maddesi olarak eklenecek olmasının önemini ise, ‘Herkesi bağlayacak’ şeklinde değerlendirdi. Kanun olacağı için bireysel bir hukuk itirazı da olamayacağı vurgulandı, “Anayasa’ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi bozarsa bozabilir” denildi.
Bizim hep anlatmak istediğimizde hep buydu, hırsızı dışarıda değil içeride aramak lazım. Akaryakıttan, gıdaya ve tüm temel ihtiyaçlarımızda da ivedilikle, yani her şeyde ve her alanda olduğu gibi yüzde 25 uygulamasına geçilmesidir.
ŞİKAYETLER NEREYE?
Ev sahiplerinin bunun aksine talepleri olması durumunda kira miktarına göre il ve ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü, Maliye, CİMER’e şikâyette bulunmalılar.