KEŞFETME ARZUSU HİÇ BİTMEZ

Güncelleme Tarihi:

KEŞFETME ARZUSU HİÇ BİTMEZ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2022 12:13

Yazıya keyifli bir haberle başlayalım; Antalya turist sayısında 11 milyonu aştı!

Haberin Devamı

Aştık ancak verdiğimiz hizmetin rakamsal karşılığını alabiliyor muyuz? Harcadığımız kaynaklar ulaştığımız gelirlere değer mi?
***
Türkiye turizmi dünya turizmiyle kıyaslandığında aldığı ücret karşılığında eşsiz bir hizmet sunuyor. Ben hep söylediğim gibi yine söylüyorum 'ARZ TALEBİ YARATABİLİR'. Yani bu noktada 'bizim talebimiz bu, turist potansiyelimiz bu' diyerek sadece tembellik yapmış oluruz. Doğru programla, planla ülke turizmini geliştirmek için yapamayacağımız şey yok. İhtiyacımız olan bilim ve vizyon. Vizyonumuzu da bilimsel çalışmalar aydınlatacak…

***
Bu yıl 2019 rakamlarına hızla ulaşmak üzere olduğumuzu görüyorum. Burada hedefimiz sadece turist sayısı ile sınırlı olmamalı, toplam gelir ve kişi başı geliri de takip etmeliyiz. Turist sayısı artıyor ve gelir aynı kalıyorsa biz bir şeyleri doğru yapmıyoruz anlamına gelir.

Haberin Devamı

***
DEĞİŞİMSEL KAYGI
Pandemi döneminde seyahatlerimizi bile dijital gerçekleştirir olduk. Bu dönemde kongreler, fuarlar hep dijital bir kutunun içinde gerçekleşti. Bu konuda en büyük endişeyi hizmet sektörü yaşadı. Ya hep böyle devam ederse? diye. Böyle devam etmez ama böyle dönüşür. Yani; yeni gelen her şey biraz daha dönüştürür. Aslını kaybettirir mi? Kaybetse de yerine daha iyisini ekler. Yani burada bize düşen dönüşümlere sırt çevirmek değil, daha hızlı dönüşüme cevap verecek şekilde önlem almak, gelişmek.

***
Bir değişim olduğunda insanın geleneksel yapısı gereği hemen endişe etmeye başlıyoruz. Geçmişteki değişen dünyaya baktığımızda yok olan meslekler ve yerini başka teknolojilere bırakan teknolojiler oldu. Bu durum insanlığı olumsuz mu etkiledi? Hayır. Bu açıdan bakarak gelişimin insanlık için olumlu açılarını göz önüne alalım ki gelişimden korkmadan, geç olmadan ilerleyebilelim.
***
Turizmin genel yapısına baktığınızda gerek dijital gerekse kültürel olarak toplumları mutlaka gelişime teşvik eden yapısını görürsünüz. Ben bu açıdan turizmin bölgesel gelişimde çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.
***
İDEAL DÜNYA İNSANINI YARATIYOR
Turizmle birlikte toplumlar arasında kültürel etnosentrizm yerini kültürleşme ve kültürlenmeye bırakır. Çünkü insanlar uzaktan edindikleri ön yargılarını kırmaya başlarlar. Birbirini daha yakından tanıyan toplumlar bir süre sonra birbirlerinin güzel yanlarını da kendi kültürleri içerisine kabul ederek gelişirler. Turizm bu nedenle kültürlerin tanınması ve yeni kültürlerin birbirleriyle etkileşime girerek yeni bir yapı kazanmasının da destekçisidir.
***
Turizm etnosentrik bakış açısını dönüştürerek bireylere kültürel görelilik sağlar. Yani diğer kültürleri kendi kültürüne göre yargılamak yerine, karşıdaki kültürü karşıdakinin standartlarıyla anlamaya başlarsınız. Bence dünya insanı olmak budur ve bunu da gerektirir.
***
Turizm değişecek, dönüşecek, dijitalleşecek ve belki uzun vadede bambaşka bir formda icra edilecek ama insanların merakı, sosyalleşme ihtiyaçları, keşif arzuları ile birlikte uzun bir süre kendini koruyacak. Geleceğin sürprizlerine hazırlıklı olarak geçmişi yaşatabiliriz. Unutmamalı ki; turizm bugünü yaşar ama geçmişten beslenir!..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!