Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - KEPEZ Belediyesi, bu yıl ilkini düzenleyeceği 'Portakal Çiçeği Festivali' ile Antalyalılara 5 gün boyunca portakal şöleni yaşatacak. Festival için 50 ton narenciye kullanılarak kentin sembolü mimari eserlerin heykelleri ile Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Zaferi'nin tarihini vurgulayan 1071 m2 uzunluğunda portakal halısı yapıldı.
Kepez Belediyesi, müzeleriyle, yeşil alanlarıyla, kültürel ve sosyal etkinlikleriyle önemli bir yaşam merkezi alanı haline gelen Dokuma Park'ta, Antalyalıları yeni bir festivalle buluşturuyor. 5 bin m2 portakal bahçesinin kurulduğu Dokuma Park'ta, 7-12 Nisan tarihleri arasında 'Portakal Çiçeği Festivali' düzenleniyor. 7 Nisan Cumartesi günü başlayacak festival, Dokuma Fabrikası'nın batısında oluşturulan portakal bahçesinin yanındaki 3 bin m2'lik alanda yapılacak.
MALAZGİRT ZAFERİ TEMALI PORTAKAL HALISI
Festival için alanda portakal, limon ve greyfurttan Antalya'nın sembol mimari eserleri Saat Kulesi, Yivli Minare, Üç Kapılar (Hadrianus Kapısı) ile ulaşım araçlarından oluşan 9 adet heykel ve portakal halısı yapıldı. Geleneksel Türk halı motiflerinin kullanıldığı portakal halısı, Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Zaferi'nin tarihini vurgulamak amacıyla 1071 m2 büyüklüğünde olacak.
FESTİVALE 50 TON NARENCİYE
Heykeller ve halı için 37 bin ton portakal (Sıcağa çok dayanıklı olan Valencia çeşidi), 5 ton limon ve 8 ton greyfurt kullanıldı.
Festivalde, hemen yanı başındaki bahçedeki portakal ağaçlarının çiçeklerinin açmasıyla portakalın kokusu da olacak. Portakal suyu ikram edilecek ziyaretçiler, çeşitli yarışmalar, konserler ile 5 gün boyunca portakal ve kokusuna doyacak.
'ANTALYA'NIN SİMGESİ PORTAKALI YAŞATIYORUZ'
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, festival alanında devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Çalışan personele kolaylık dileyen Başkan Tütüncü, Antalya'nın, portakalıyla ön plana çıkmış bir Akdeniz şehri olduğunu anımsattı. Portakalın, uzunca yıllar Antalya'nın simgesi olduğunu aktaran Başkan Tütüncü, “Kentin simgesi olmaya devam eden portakal, yavaş yavaş tarım alanlarından ve hayatımızdan çıkıyor. Dolayısıyla portakalın hayatımızdan çıkışına dikkat çekmek, portakal ağacını ve meyvesini tekrar gelecek kuşaklara farklı bir çevre bilinci ile yaşatabilmek için çok önemli çalışmalar yaptık, yapıyoruz. Özellikle imara açılan bölgelerdeki portakal ağaçlarını, kurtarmak ve yaşatmak amacıyla Dokuma Park'a taşıdık. Burada 5 bin m2'lik güzel bir portakal bahçesi kurduk. Bahçedeki portakal ağaçları çiçek açtı" ifadesini kullandı.
FESTİVALİN AÇILIŞI 7 NİSAN'DA
Tütüncü, portakalın kent hayatından kaybolmasına dikkat çekmek amacıyla portakal çiçeği festivalini düzenlediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Portakalın estetik, zarif yanını şehirle buluşturmak ve kent yaşamından kaybolmasına dikkat çekmek ve çevreci bir anlayışı ortaya koymak için portakal çiçeği festivali düzenlemeye karar verdik. 7 Nisan Cumartesi günü festivalin açılışını yapacağız. Festival alanında portakal ile yapılmış çeşitli şehrin simgeleriyle ilgili maketler olacak. Ulaşım araçları ve sembol mimari yapılar, portakaldan inşa edilerek, ziyaretçilere görsel şölen yaşatacağız. Güzel bir portakal halısı da yapıyoruz. 7 Nisan'da 50 ton portakalla portakalın 50 tonunun güzelliğini Antalyalılarla buluşturacağız."
FOTOĞRAFLI