Kent Konseyi'nden kentsel dönüşüme afişli uyarı

Güncelleme Tarihi:

Kent Konseyinden kentsel dönüşüme afişli uyarı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2016 13:35

Kent Konseyi'nden kentsel dönüşüme afişli uyarı

Haberin Devamı

 

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Kent Konseyi, kentsel dönüşüm uygulamalarında son zamanlarda bir takım mağduriyetlerin ortaya çıktığını belirterek konuyla ilgili kat maliklerinin haklarını içeren afiş çalışması yaptı. Basılan afişler muhtarlıklara ve belediyelere dağıtılacak.

Antalya Kent Konseyi'nin kentsel döşümüm yasası kapsamında müteahhitlere yönelik şikayetler üzerine oluşturduğu çalışma gurubu çalışmalarını tamamladı. Konuyla ilgili Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Recep Esengil ve Ebru Manavoğlu'nun katılımıyla düzenlenen basın toplantısında riskli yapıları dönüştürmeye çalışan yasanın kendisinin risk taşır hale geldiği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kurt, "Son zamanlarda 'gayrimenkul geliştirme uzmanı' adında bazı kişi ve firmalarca, yasal dayanağı olmadan sanal tasarımlarla şık ve mevcut evinden daha büyük ve kaliteli ev iddialarıyla sözleşmeler yapıldığı, yapmayanların evinin elinden alınacağı tehdidiyle sözleşmeye zorlandıkları görülmektedir" diye konuştu.

Başkan Kurt, bir yapıda dönüşümün uygulanması için öncelikli olarak yapının risk taşıması gerektiğini söyledi. Bunun içinde yasada belirtilen kurumlar tarafından risk raporunun hazırlanması gerektiğinin altını çizen Kurt, riskli yapılarda kentsel dönüşümün ancak kat maliklerinin üçte ikisinin kararıyla başlatılabildiğini söyledi. Evini kentsel dönüşüm kapsamında yenileyeceklerin öncelikli olarak belediyeden 'imar durum belgesi' istemesi gerektiğini, bu belgeyle kat malikinin kendisine teklif ettiği tasarımı karşılaştırmasını öneren Kurt, kat maliklerinin yapması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Bu belge dışında herhangi bir uygulama yapılamaz. Belgedeki bilgilerin anlaşılabilir olması için kat maliki Çevre ve Şehirlik İl Müdürlüğü teknik elemanları ya da mimar ve şehir plancısından yardım alabilir. Ayrıca sözleşme mutlaka deneyimli bir hukukçu tarafından incelenmesi gerekir. Yapılan sözleşmeler genellikle satış vaadi sözleşmesi olduğu için sonrasında vazgeçmek oldukça zordur. Sözleşme yapılacak firmanın bu işi yapmaya yetkili olduğu, teknik ve mali gücünün yeterliliği de irdelenmelidir. Son olarak eğer inşaata karar verilirse inşaatın denetimini yapacak firmanın ev sahibi tarafından belirlenmesi ve bu işin yüklenici firmaya bırakılmaması gerektiği de unutulmamalıdır."

Toplantıda Esengil, bazı fırsatçıların konut sahiplerini mağdur ettiklerini bunun en somut örneğinin Üçgen Mahallesi'nde yaşandığını belirterek konuyla ilgili Kent Konseyi olarak bilgilendirici afişler hazırladıklarını söyledi. Esengil, bu afişlerin muhtarlıklara ve belediyelere gönderileceğini belirtti.

FOTOĞRAFLI



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!