Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - KEMER Belediyesi ekipleri, yemek işletmelerini, yağ tutucularda biriken posanın çevreye bırakılmaması konusunda uyarıyor.
Türkiye genelindeki lokanta, fastfood, yemekhane, hazır yemek fabrikası, otel, motel, hastane, turistik tesis tatil köyleri gibi işletmelerde ve evlerde bitkisel yağların kullanımı sonucu yaklaşık 300 bin ton kızartmalık atık yağ oluşuyor. Bu atık yağların doğaya bırakılması ise deniz ve toprağın yanı sıra içmeyi suyunu kirletiyor.
ATIK YAĞLARA DİKKAT
Bu kirliliğin önüne geçmek ve atık bitkisel yağların geri dönüşümünü sağlamak için çalışma başlatan Kemer Belediyesi, ilçedeki turistik tesisleri, yemek fabrikalarını, lokantaları ve pastaneleri yağ tutucularda biriken posaları çevreye atılmaması konusunda bilgilendiriyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü'nün ortak yürüttüğü çalışmada bir çevre mühendisi, bir gıda mühendisi ve zabıta memurundan oluşan ekip, ilçedeki işletmeleri ziyaret ediyor. Bu ziyaretlerde; İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün, yağ tutucularda biriken posa atıklarının uygunluk yazısı ve lisansı olan araçlara teslim edilmesi ve bertarafının sağlanması konusundaki yazısı işletmelere tebliğ ediliyor.
ÇEVREYİ KİRLETİYOR
Turistik tesisler, yemek fabrikaları, lokantalar, pastane gibi işletmelerde bulunan yağ tutucularda biriken bu atıkların düzenli olarak temizlenmemesi durumunda özellikle yaz aylarında yoğun bir kokuya, altyapıda tıkanmalara, arıtma tesislerinin veriminin olumsuz etkilenmesine ve dolayısıyla deniz kirliliğine neden olduğunu anlatan Kemer Belediyesi ekipleri, bitkisel yağ atıklarının uygun araçlarla alınarak taşınması ve geri kazanımını çevre açısından önemli olduğunu vurguluyor. Görevliler, bu posa atıklarının lisanslı firmalara teslim edilmesinin önemli olduğunu belirtti.
FOTOĞRAFLI