Güncelleme Tarihi:
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Aksu İlçesi Kundu turizm bölgesinde 5 milyon TL yatırımla kurulan Kelebek Park, gümrüklerdeki işlemlerin uzaması nedeniyle kelebeksiz kaldı.
Antalya'da yaklaşık 2 bin metrekarelik alana kurulu Kelebek Park'ta Filipinler'den getirilen 15 farklı türde yaklaşık 1500- 2000 bin kelebek bulunuyor. ABD, Avrupa ve Asya'daki 20'den fazla kelebek park incelendikten sonra İstanbul ve Konya'dan sonra Türkiye'nin üçüncü kelebek parkı olarak kurulan Antalya Kelebek Park, yerli ve yabancı tatilcilerin ilgi odağı oldu.
100'den fazla türde bine yakın bitki ve çiçek de bulunan parka, kelebekler, gelişim evrelerinden biri olan 'pupa' döneminde getiriliyor. Kelebekler, 32 derece sıcaklıktaki yüzde 70 nem oranına sahip 'doğumhane' olarak adlandırılan camlı bölmede 'pupa'larından çıkarak, yaklaşık bir gün kanatlarını kurutarak uçuşmaya başlıyor. Parktaki çiçek nektarıyla beslenen kelebekler, konuklara görsel şölen sunuyor.
FİLİPİNLER'DEKİ YAĞMUR KELEBEK PARKI ETKİLEDİ
Kelebek Park Genel Müdürü Hakkı Çolak, yoğun ilgi gören parktaki kelebeklerin Filipinler'den ithal edildiğini söyledi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gümrüklerdeki iş yükünün artması nedeniyle kelebek 'pupa'larını getirmekte zorlandıklarını kaydeden Çolak, bunun parktaki canlılığa etki yaptığını söyledi. Gümrüklerdeki sıkıntının yanı sıra Filipinler'de yağmurların da kelebek üretimini etkilediğine dikkati çeken Çolak, "Ülkemizde yaşanan tatsız olaylardan dolayı bazı sıkıntıları biz de yaşadık. İthalatla ve izinlerle ilgili problemleri aşmakta zorlandık. Hepsi üst üste gelince bir süre kelebek getirmekte zorlandık. Kelebek Park bir süre kelebeksiz kaldı. Ziyaretçilerimizi yaşananlarla ilgili bilgilendirdik ve daha sonra gelmelerini istedik" dedi.
ATLAS GETİRİLEMEDİ
Pupaların gelmeye başladığına değinen Hakkı Çolak, park bünyesinde bakanlık izniyle getirilen 15 farklı ırkta kelebek bulunduğunu vurguladı. Çolak, "Parkımızın maskotu olan dünyanın en büyük kelebeği unvanını taşıyan 'Atlas' cinsi kelebeğimiz bu kez gelemedi. Nedeni henüz tırtıl olmaları. Yağmurlardan dolayı pupa devresine geçemedi. Fakat 10 gün içinde parkta yerini alacak ve dev kanatlarını Antalyalılar için açacak" diye konuştu. Çolak, 'pupa'larından çıkan kelebeklerin alıştırma çırpınışları yaptığını ve parkın içinde yerlerini aldığını kaydetti.
KELEBEKLER BİYOLOGLARA EMANET
Parktaki 'cethosia cyane', 'graphium ağamennon', 'hypolimnas bolina', 'ıdea leuconea', 'papilio demoleus', 'papilio polinurus', 'papilio polytes', 'papilio rumanzoia', 'parthenos sylvia' cinsi kelebeklerin bakımını yapan biyolog Havva Oman ise kelebeklerin çok narin canlılar olduğunu söyledi. Oman, "Kelebeklerin yaşayacağı bölgedeki iklim 35 ile 38 derece, nem ise yüzde 30 ile 50 arasında olması gerekiyor. Kanatlarının üzerindeki şekil ve renklerine göre cinslerine ayrılan kelebekler, insancıl yanlarıyla da dikkat çekiyor. Kendilerine uzanan ellere konan kelebekler, korktukları zaman ise kanatlarını kapayarak zarar görmesini engelliyor" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI