Kaş- Kekova Çalışma Grubu toplandı

Güncelleme Tarihi:

Kaş- Kekova Çalışma Grubu toplandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2016 08:49

Kaş- Kekova Çalışma Grubu toplandı

Haberin Devamı



Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - WWF Dünya Doğayı Koruma Vakfı Türkiye tarafından yürütülen Kaş- Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Projesi kapsamında oluşturulan, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yerel Çalışma Grubu, yılın ilk toplantısını yaptı.

Demre'nin Üçağız Mahallesi'ndeki toplantıya, Demre Kaymakamı Murat Uz, Demre Jandarma Komutanı Yüzbaşı Hasan Erdoğan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Çoşkun, Kaş Liman Başkanı Galip Avcı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Demre Koordinatörü Veli Sertbaş, Kaş Turizm Bürosu Sorumlusu Mustafa Aydın, Kekova Sahil Güvenlik Bot Komutanı Ramazan Eser, proje koordinatörü Eray Çağlayan, proje sorumlusu Yaprak Arda, WWF Dünya Doğayı Koruma Vakfı'ndan Maura Randone, Üçağız Mahallesi Muhtarı Salih Çan, yerel çalışma grubu üyeleri, Demre Yatçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Çetin, Üçağız Yatçılar Kooperatifi Başkanı Vedat Çivit ve turizmciler katıldı.

Projesi Koordinatörü Eray Çağlayan, projenin geldiği aşama, yapılan ve yapılacak çalışmalar konusunda bilgi verdi. Kaş-Kekova Yerel Çalışma Grubu'nda 17 kurum ve sivil toplum kuruluşunun yer aldığına dikkati çeken Çağlayan, "Bu sayıyı artırmak istiyoruz. Her kurumun projeye katılmasını, çözüm önerileri getirmesini istiyoruz. Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi'ni kendi kendine yeten, yerel unsurlarla koruna bir bölge haline getirmek istiyoruz" dedi.

WWF Dünya Koruma Vakfı'nın Akdeniz kıyısında 6 özel bölge oluşturmak istediğini kaydeden Çağlayan, "Kaş-Kekova bunlardan biri. Çok özel bir yer. Akdeniz kıyısını yılda 450 milyon kişi geziyor. 80 milyon kişi Akdeniz'de yolculuk yapıyor. Bu çalışma ile, Akdeniz kıyılarının yüzde 10'unu koruma bölgesi haline getirmeye çalışıyoruz. Çünkü dünyada gezen turistlerin yüzde 32'si tatil yeri olarak seçtikleri yerlerde ilk faktör olarak çevreyi gösteriyor" diye konuştu.

Kekova'yı ancak yerel halkla koruyabileceklerini ifade eden Eray Çağlayan, proje kapsamında denizde katı atık toplayacak iki tekne satın alıp işletmeyi hedeflediklerini kaydetti. Üçağız ve Çayağzı'nda kanalizasyon yapımı gerçekleşinceye kadar vidanjörlerin mutlaka görev yapması gerektiğine değinen Çağlayan su kirliliğini izleme çalışmalarına devam ettiklerini anlattı. Nesli tükenmekte olan orfoz, lahoz ve fangri türü balıkların korunması ve izlenmesini de yaptıklarına değinen Çağlayan, deniz çayırlarını gözlemlediklerini ifade etti.

Kaymakamı Murat Uz ise Kekova, tarihi ve doğal olarak dünya mirası olan Kekova'nın korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınmasının herkesin görevi olduğunu söyledi. Kekova'yı korumak için her türlü tedbirin alınacağına değinen Kaymakam Uz, "Ama buranın asıl sahipleri ve koruyucuları bölgede yaşayan vatandaşlarımız olmalıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!