Güncelleme Tarihi:
BANKALARA kötü haber; Mardin Artuklu İlçe Hakem Heyeti ve Mardin Tüketici Mahkemesi, bankaların tüketicilerden aldığı kart aidatlarının resmi dayanağı olmadığına hükmetti. Daha önce İstanbul 3. Tüketici Mahkemesi de bu yönde bir karar almış ancak bu kararlara itiraz edilmişti.
HAKLI MÜCADELE
Hatta tüketici derneklerinin kamuoyunu yanlış yönlendirdiği bile savunulmuştu. İstanbul’un hemen ardından alınan bu ikinci karar tüketicilerin kart aidatı konusunda haklı bir mücadele yürüttüğünü kanıtlamış oldu.
YASAL DAYANAĞI YOK
Diğer bir aşamada Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 18 Temmuz 2011 tarih ve 2011/4736 E., 2011/11579 K. sayılı kararının yanlış yorumlandığını bile ileri sürülmüştü.
EMSAL NİTELİĞİ VAR
Aksine Yargıtay’ın kararı emsal niteliği taşıyor. Hukuka saygısı olan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olmasını isteyen her yurttaş ve özellikle her kurum bu kararlara saygı göstermek zorunda.
SÜRELER BELİRLENMİŞ
Ayrıca 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda Zamanaşımı Süreleri belirlenmiş. TBK hükümleri uyarınca, aksine bir düzenleme olmadığı müddetçe her alacak 10 yıllık zamanaşımına tabidir.
MÜZAKERE İSPATI ŞART
Zaten İstanbul Anadolu Yakası 3. Tüketici Mahkemesi de tüketiciyle müzakere edildiği ispatlanmadan kart üyelik ücreti alınmasının haksız şart olacağına hükmetti.
ZORUNLU MASRAF DEĞİL
Mahkeme, bankaların kart ücreti için dayanak gösterdiği BDDK düzenlemesinin tüketici mahkemelerini bağlamayacağını da hüküm altına alarak, Yargıtay kararı uyarınca sadece zorunlu masrafların tüketiciden istenebileceğini, ancak kart üyelik ücretinin zorunlu masraf olmadığını kararlaştırdı.
PARANIZI İSTEYİN
BDDK yönetmeliğinde yer alan, kredi kartı aidatı alınabileceğine dair husus bu karar sonrası artık tüketiciler açısından bağlayıcı değildir. Kendileriyle müzakere edilmeden kartlarından ücret kesilen her tüketici parasını geri talep etmeli.
TÜKETİCİ YILMADI
Tabii bazı bankalar savunma mekanizması geliştirerek her bir müracaat eden tüketiciden 35 TL ekstre parası isteyerek başvuruları azaltmaya çalıştı. Ancak tüketicileri bu da yıldırmadı.
GERİ ÇEVİRMEYİN
Diğer bir çağrım da tüketici hakem heyetlerine. Lütfen bu konudaki başvuruları ‘Bundan bir şey çıkmaz’ diyerek geri çevirmeyin. Çünkü ortada emsal kararlar mevcut.