KARA KIŞTA NASIL ISINACAĞIZ

Güncelleme Tarihi:

KARA KIŞTA NASIL ISINACAĞIZ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2022 12:06

Apartmanda yaşıyor ve merkezi ısıtma olan kömürle ısınıyorsunuz. Ancak hem maliyet, hem çevre, hem de ısındığın kadarını ödemek istiyorsun.

Haberin Devamı

Genel kurulda da 24 daireden 23’ü doğal gaza geçme kararı alıyor. Ancak bu geçiş oy birliği ile olduğundan birçok apartmandaki kat malikleri sıkıntı yaşıyor.

***
Havalar soğudu kara kış kapıda. Bana da merkezi ısıtmadan ferdi ısınmaya ve doğalgaza nasıl geçebiliriz mailleri yağıyor. Kat mülkiyeti kanununda oy birliği şartı kaldırılmıştı. Hatta 18. Hukuk Dairesi’nin ferdi ısınmada doğalgazın kullanılması koşulu ile ferdi ısınmaya geçmek için, pay ve paydaş çoğunluğu ile alınan karar yeterli idi. (22 Kasım 2006)

***
Ferdi ısınma doğal gaza dönüştürülecekse, karar için kat maliklerinin sayısı ve arsa payı çoğunluğu yeterlidir. Ancak merkezi ısıtma katı yakıtla yapılırken doğal gaza geçilmiş ise ferdi ısınma için gerekli karar bütün kat maliklerinin rızası ile verilmelidir.

Haberin Devamı

***
Öncelikle, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin madde 13/3 düzenlemesi gereği 01.04.2010 tarihinden sonra yapılan binalarda, yapı ruhsatına esas olan toplam inşaat alanının 2 bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi zorunludur.

***
Bu tarihten önce yapılan 2 bin metrekare ve üzeri binalarda ise eğer bina ferdi ısıtma sitemine sahipse, merkezi ısıtma sistemine geçme zorunluluğu bulunmamaktadır. Buna karşılık, toplam inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, ısıtma sisteminin ferdi sisteme dönüştürülebilmesi için kat maliklerinin tamamının oy birliği aranmaktadır. Kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu yeterli gelmemektedir.

***
Oy birliğini sağlamak mümkün mü? Bize gelen maillerden pek mümkün olmadığını görüyoruz. Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki değişiklikle oy birliği şartı kaldırıldı ve “faydanın çoğaltılması” kriteri esas alınmıştı. Büyük kentlerde daha ucuz ve temiz bir yakıt türü olan doğal gaza geçiş böylece daha kolay hale gelmişti. Eğer ortada oylama var ise tercih hakkı var demektir. Oylamada oy birliği isteniliyorsa orada tercih yok dayatma vardır. Buda anti demokratiktir. Kanunlar insanların ruh huzuru için vardır.

***
Hiçbir hukuk sistemi ısınma ve enerji kullanımında hukuki engel koymamalı. Havaların soğumaya başladığı şu günlerde yetkililer, biran önce apartmanların geçiş sürecine hukuki bir çözüm getirerek ısınma ve enerji kullanımının önünü açmalıdır.

Haberin Devamı

OY BİRLİĞİ SAĞLANAMAZSA NE YAPMALISINIZ
En son çare sulh hukuk mahkemesinden, ekonomik ömrünü tamamlamış kazanınız için dava açmak. Çok kısa süren bu davada, kararı alıp dağıtım şirketine iletmeniz yeterli. Aynı şekilde Makine Mühendisleri Odası’ndan da tespit yaptırabilirsiniz. Burada çevre ve bireysel haklara önem veriliyorsa Kat Mülkiyeti 42 . madde tekrar gözden geçirilmelidir. Yaklaşan kışta tüketiciler daha fazla kanun eliyle mağdur edilmemelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!