KANUN DEĞİŞTİ ÇOBAN MUTLU

Güncelleme Tarihi:

KANUN DEĞİŞTİ ÇOBAN MUTLU
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2018 10:16

Çiftçi Mallarının Koruması Kanunu’nda yapılan düzenleme çobanın yüzünü güldürdü. Çiftçinin tarım mahsullerini hayvanlardan korumak için verdiği ‘bekçilik hizmeti’ isteğe bağlı olacak. Antalya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, değişiklikle birlikte üreticinin haksız uygulamalardan kurtulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

YILLARDIR tartışma konusu olan ve çiftçinin tepkisini çeken ‘arazi koruma bedeli’ ödeme koşullarında düzenlemeye gidildi. Çiftçi Malları Koruma Kurulu başkanlıklarına sınırlama getiren değişikliğe göre, artık çiftçiden, rızası dışında hizmet bedeli alınmayacak. Daha önce tarlalardaki mahsullere hayvanların zarar vermesini önlemek için bekçi görevlendiriliyordu. Koruma bedeli tarla sahibinden isteniyordu. Eğer “Korumaya ihtiyacım yok” derse, istihdam edilen bekçinin hizmet bedeli çobandan isteniyordu. Yaşanan mağduriyetin önüne geçmek için, ‘Çiftçi Mallarının Korunması Kanunu’na, ‘Koruma hizmetleri, hizmet alanların isteğine bağlı olarak alınır’ cümlesi eklendi. Bundan böyle koruma hizmetleri, talebe bağlı olarak verilecek.

ÜRETİCİYİ ZORA SOKUYORDU
Tarım ve hayvancılığı doğrudan etkileyerek karışıklıklara sebep olan eski düzenlemenin değiştirilmesini her iki sektör adına sevindirici buldukların belirten Antalya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, “Eskiden koruma hizmeti, istihdam imkanı oluşturmak için kullanılabiliyordu. Belediye görevlileri köylerde ‘yasak saha’ ilan ediyorlar ve o sahayı koruması için bekçi istihdam ediyorlardı. Üretim yapılmayan tarlalara bekçi görevlendirilip koruma bedeli talep ediliyordu. Tarla sahibi bekçilik hizmetini ödemeyi kabul etmeyince maaşı da çobanlardan tahsil ediyorlardı” şeklinde bilgi verdi.

Haberin Devamı

GERİYE DÖNÜK DAVALAR VAR
Bundan sonra koruma hizmeti almak isteyen tarla sahiplerinin Çiftçi Malları Koruma Kurulu’na başvuracaklarını söyleyen Öztürk, yeni prosedürü şöyle anlattı: “Çiftçi koruma hizmetinin karşılığını ödeyecek. Ondan sonra bekçi tutulacak. ‘Bekçinin parasını kimse ödemiyorsa çobandan alalım’ gibi bir durum olmayacak. Yapılan değişiklikle çobanlar haksız yere para ödemelerinin önüne geçilmiş oldu. Çiftçiler ve çobanlar haksız uygulamalardan kurtuldu. Bu konuda geriye dönük davalar devam edecek.”

MERALAR TESPİT EDİLMELİ
Antalya Tarım İl Müdürlüğü’nün bağlı Mera Komisyonu’nun bölgede atıl vaziyette duran meraların tespitiyle ilgili titiz bir çalışma yapması gerektiğini ifade eden Öztürk, “Meraları belirleme işi, köy muhtarlarının tespitine bırakıldığında yanlış beyanlar ortaya çıkabiliyor. Böylece resmi kayıtlarla gerçek durum arasında farklılık oluşabiliyor. Mera alanları atıl durduğu halde çobanların hayvanlarını otlatmak için yaptıkları başvurular kabul edilmiyor. Meralar ve orman içi otlatma bölgeleri, hayvan yetiştiricilerinin kullanımına açılmazsa ne keçicilik, ne de koyunculuk yapılabilir. Hayvancılıktan vazgeçip gidenlerin geri gelmesi için yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç var” diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!