KAMPÜSÜN TADI KAÇTI

Güncelleme Tarihi:

KAMPÜSÜN TADI KAÇTI
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2021 09:17

Akdeniz Üniversitesi yerleşkesi içerisinde sayıları hızla artan sokak köpekleri öğrenci ve personelin korkulu rüyası haline geldi. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Hem insanları hem de hayvanları koruyacak ortak bir çözüm üretmeye çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

PANDEMİ döneminde Akdeniz Üniversitesi yerleşkesi içerisinde sayıları hızla artan ve çeteleşen sokak köpekleri, üniversite personeli ve öğrencilerin korkulu rüyası haline geldi. Sürü halinde gezen köpeklerin saldırısına uğrayan ve tedavi gören kişi sayısı son 6 ay içinde 50’ye ulaşırken, Büyükşehir ve ilçe belediyelere yaptıkları başvuralar yasaya takılan üniversite yönetiminin tedirgin bekleyişi yüz yüze eğitimin başlamasıyla daha da arttı.

ISIRILAN HASTANEYE KOŞUYOR

60 bin öğrenci, 8 bin personelin olduğu üniversitedeki tedirginliğin asıl nedeni ise köpek saldırılarının organize bir hale gelmesi. Son 1,5 ayda kampüs içinde 8 kişinin saldırıya uğradığı ve tedavi gördüğü resmi kayıtlara geçerken, mağdurlar bacak, baldır ve kalça ısırılması şikâyeti ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesi acil servisine başvuru yapıyor.

PROFESÖR DİNLEMEDİLER

Haberin Devamı

O mağdurlardan biri de Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Yılmaz oldu. Kampüs içinde çeteleşen köpeklerin saldırısına uğrayan Yılmaz, dakikalarca köpeklerle boğuşuyor. Bir ara yere düşen Yılmaz, belinden ısırılıyor ancak pantolonuna taktığı kemer sayesinde saldırıyı hafif atlatıyor. Kemerin delinmesiyle belinde diş izleri oluşan Yılmaz’a tedbir olarak kuduz aşısı yapılıyor.

KAMPÜSÜN TADI KAÇTI

KAZLAR-TAVUKLAR TELEF OLDU

Sürü halinde gezen, çeteleşen köpekler kampüs içindeki diğer hayvanlara da zarar vermeye başladığını vurgulayan üniversite yönetimi, Hürriyet’e şu bilgileri aktardı: “Ziraat Fakültesi’nde deneme üretimi için yetiştirilen 5 kaz ve çok sayıda tavuk da beslendikleri kümesin içerisine giren sokak köpekleri tarafından parçalandı. Biz Konyaaltı Belediyesi’ne gerekli başvuruları yaptık.”

YASA UYGULANIYOR

“Belediye yetkilileri 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesi’ni gerekçe göstererek toplanan sokak hayvanlarının aşıları yapıldıktan sonra alınan yere geri bırakıyor. Isırılma vakalarından sonra bile saldırganlık gösteren sokak köpekleri 10 günlük karantina sonrası alındığı yere bırakılıyor.”

200 KÖPEK KISIRLAŞTIRILDI

Haberin Devamı

“Son iki yılda Konyaaltı Belediyesi tarafından üniversiteden alınan 200’ye yakın köpeğin kısırlaştırıldığı öğrendik. Ancak dışarıdan getirilen ve kısırlaştırılmamış köpekler nedeniyle yavru sayısı ve dolayısıyla köpek sayısı hızla artıyor. Asıl endişemiz ise yüz yüze eğitimle birlikte öğrencilerimizin zarar görmesi.”

SOPAYLA GEZİYORUZ

Sürü halinde gezen köpekler nedeniyle büyük tedirginlik yaşadıklarını söyleyen Üniversite öğrencisi Eda Arslan, “Ben de bir hayvan severim ancak bu köpekler hiçbir neden yokken insanlara saldırıyor. Sanırım kampüs alanını beslenme alanı olarak işaretlemişler. Açıkçası bazı günler kendimizi korumak için kampüs içinde sopa ile geziyoruz.  Öğrenci sayısı arttığında umarım işler daha da kötüye gitmez. Çünkü bu saldırıların çok daha ağır sonuçları olduğunu biliyorum” dedi. 

TEDİRGİNLİK HAT SAFHADA

Haberin Devamı

Kampus içindeki tedirginliğin hat safhada olduğunu kaydeden Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Hem insanları hem de hayvanları koruyacak ortak bir çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ancak gelinen noktada sahipsiz köpek sorunu çok ciddi bir hale geldi. Yerel yönetimlerle tekrar temasa geçtik, bekliyoruz” diye konuştu. 

ÖLÜMLER YAŞANMIŞTI

Akdeniz Üniversitesi yönetimi tarafından konunun kritik önemi nedeniyle 17 Haziran tarihinde Akdeniz Üniversitesi Sokak Hayvanları Çalıştayı düzenlenmişti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker’in başkanlığındaki çalıştaya, Büyükşehir ve Konyaaltı Belediyesi’nin ilgili birimleri, Konyaaltı Tarım İlçe Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ve Veteriner Hekimler Odası’ndan üst düzey katılım olmuştu. Çeteleşen sokak köpekleri, daha önce Adana ve Van’da 2 kişinin ölümüne neden olmuştu.

 

Haberin Devamı

İŞTE, KAMPÜS ÇETESİNİN SON VUKAATLARI:

21 Temmuz’da hastane çalışanı Nurcan Işık, sağ bacağından ısırıldı.

22 Temmuz’da hasta yakını Emel Şen elinden tarafından ısırıldı.

23 Temmuz’da hastane çalışanı Ahmet Diril, sağ baldırı ve sol kalçasından ısırıldı.

25 Temmuz’da hastane çalışanı Hacı Onur Özbulat, sol bacağından ısırıldı.

9 Ağustos’ta acil servis önünde yabancı uyruklu bir hasta köpek tarafından ısırıldı.

11 Ağustos’ta kontrol için hastaneye gelen Muhammet Demirtok köpekler tarafından ısırıldı.

12 Ağustos’ta hasta refakatçisi Ebru Yılmaz köpeklerden kaçarken düşerek yaralandı.

18 Ağustos’ta Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Yılmaz belinden ısırıldı.

BAKMADAN GEÇME!