Güncelleme Tarihi:
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerini azaltmak için açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi, Antalya iş dünyasının birinci gündemi haline geldi. Paketle ilgili farklı bakış açılarıyla değerlendirme yapan sektör temsilcileri, hem paketi destekledi hem de yeni önerileri gündeme taşıdı.
DESTEK ARTMALI
Paketin sektörlere genel etkisini Hürriyet Akdeniz için değerlendiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, şu yorumları yaptı: “Şirketler ayakta kalsın ki çalışanları korusun, bir sıkıntı yaşanmasın. Tek derdimiz istihdam kaybı yaşanmasın. O nedenle açıklanan paketin istihdam ayağının çok kuvvetli olması gerekiyordu. Kısa çalışma ödeneği çıktı, bir de uzaktan çalışma ve esnek çalışmayla ilgili düzenlemeler var. Burada işçiyi ne kadar koruruz? Bilemiyorum.”
CAN SUYU VERİLDİ AMA...
“Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi ile bir can suyu verildi ama bizim daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Bu bildiğimiz hiçbir krize benzemiyor. Tarım krizi değil, turizm krizi değil, sanayi krizi değil. Bugüne kadar gördüğüm hiçbir krize benzemiyor. İnsanların, toplumun psikolojisini bozmamak, insanların kendini güvende hissetmesi lazım.”
UÇAK FİRMALARI ÖNEMLİ
“Uçak firmalarına çok ciddi destek vermemiz gerekiyor. Belki sayısı 3-4’tür ama bu firmalarda binlerce kişi çalışıyor. Havacılık sektöründe bir sıkıntı yaşanırsa haziranda, temmuzda Antalya’ya turist getirecek firma bulamayız. Uçak firmaları ayakta kalamazsa hiçbirimiz ayakta kalamayız.”
SEKTÖRE ÖZEL MADDELER
Destkek paketinin turizm sektörünü ilgilendiren kısmı ile ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını kaydeden Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, “Açıklanan 21 maddenin çoğu turizm sektörünü olumlu etkileyecek maddeler. Direkt turizm sektörünü etkileyen maddeler de bulunuyor” diye konuştu.
İÇ PİYASA CANLANIR
İç piyasanın canlanmasıyla ilgili hava yolu taşımacılığına verilen desteklerin önemli olduğunu kaydeden Çorabatır, “KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi, iç turizmi canladıracak, bilet fiyatlarına yansıyacak. Konaklama vergisinin kasım ayında başlaması bize avantaj yaratacaktır. Destekler turizm sektörüne nefes aldırır” dedi.
EK TEDBİR ÖNERİSİ
Alınan tedbirlerin ışığında nisan ayı ortası gibi her şeyin normalleşeceğine inandıklarını vurgulayan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı şöyle dedi: “Kısa dönem için alınan kararlar nefes aldırıcı nitelikte. Sektörün süreci hasarsız atlatması için gerekenler yapılıyor. Tabii olağanüstü bir durumla karşılaşılırsa ek tedbirler almak gerekebilir.”
EL ELE VERİLMELİ
“Verilen destekler çok kıymetli” diyen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, “Yoğun bir talep gelmeden hükümetin, önemli bir finansal paketi hayata geçirmiş olması son derece olumlu bir etki oluşturdu. Önümüzde belirli olmayan bir süreç var. Sorunları el birliğiyle aşacağız. Ümit ediyorum ki Türkiye bu süreçten daha güçlü çıkacaktır” diye konuştu.
KREDİLER 1 YIL ERTELENMELİ
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, “Yoğun çalıştığımız sezonda ihracatımız olumsuz yönde etkilendi. Normal şartlarda bir kaç ay sonra sektörde yavaşlama olacak. Bu açıdan kredilerin en az bir yıl gibi bir dilimde ertelenmesini bekliyoruz. Faizlerin de ertelenmesi iyi ama süre açısından kısa. Kredi Garanti Fonu limitinin 50 milyar liraya çıkarılması sektöre olumlu katkısı olacaktır” dedi.
LİMİT UYARISI
Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, “Koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için açıklanan paketin rakamsal olarak doğru bir pansuman olduğunu düşünüyorum. Özellikle Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ilgili alınan kararlar yaşadığımız durumun olumsuz etkilerini azaltmakta etkili olacak. Ancak KOBİ’ler için ayrılan 25 milyon liralık limitin 75 milyon liraya çıkarılması gerekiyor. Aksi takdirde 2018’de bu haktan yararlanan firmalar, limite takılıp kredi kullanamayacaklar.”