Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - MURATPAŞA Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen 'Kaleiçi'nin Dünya Kültür Miras Listesi'ne Yolculuğu' başlıklı çalıştayda, öncelikli olarak iyi bir alan yönetimi planı hazırlanması gerekliliği kabul edildi.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın ev sahipliğinde Kaleiçi'nde bulunan Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde 'Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Miras Listesine Yolculuğu' başlıklı çalıştay, cumartesi günü, 4 farklı oturumda yapılan sunumlar ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvanç'ın değerlendirmesiyle tamamlandı.
Açılış konuşması Başkan Uysal tarafından gerçekleştirilen çalıştayda, Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alabilmesi için öncelikli olarak iyi bir alan yönetim planı hazırlanmasının gerekliliği tüm katılımcılar tarafından kabul edildi.
Değerlendirme sunumunda, iyi bir alan yönetim planı hazırlanmadan yapılacak başvurunun 'beyhude' olacağının çalıştayın tüm paydaşları tarafından kabul edildiğini aktaran Prof. Dr. Varkıvanç, kamu yönetimleri ve sivil toplum örgütlerinin bu süreçte ortak hareket etmesinin de önemli olacağının çalıştayda ortak görüş olarak ön plana çıktığını aktardı.
Prof. Dr. Varkıvanç, aynı zamanda UNESCO'ya sunulacak adaylık dosyasının Kaleiçi'nin sadece tarihi ve doğal değerleriyle sınırlı kalmaması eğitim, bilim ve kültür alanlarını da içine alacak bir dosyanın hazırlanması gerektiğinin de çalıştayın altını çizdiği bir diğer nokta olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Varkıvanç, “Bununla birlikte Kaleiçi'nin Balbey, Haşım İşcan mahalleleri ve Doğu Garajı nekropol alanıyla birlikte sunulması gerektiği de kaçınılmaz bir gerçeklik olarak çalıştayda ortaya çıktı" diye konuştu.
Prof. Dr. Varkıvanç, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi için dosya hazırlanırken belediyelerin bu süreci canlı tutacak, iyi derece yabancı dil bilen nitelikli personel istihdamının da önemli olduğunun çalıştay tarafından kabul edildiğini dile getirdi.
FOTOĞRAFLI