KAHVERENGİ ALTIN KIRSALI KALKINDIRIR

Güncelleme Tarihi:

KAHVERENGİ ALTIN KIRSALI KALKINDIRIR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2022 09:31

Son dönemin yıldızı parlayan ürünü harnup, namı diğer keçiboynuzu. Aslında bir baklagil ama tatlısından… Hani pamuğa beyaz altın, zeytine yeşil altın diyoruz ya keçiboynuzu da kahverengi altın. Akdeniz sahil şeridinin kahverengi altını ve bu altının değeri her geçen gün artıyor. Kırsaldaki keçiboynuzu varlığı artırılarak ihracatı da olan bu ürün sayesinde kırsal nüfus desteklenebilir. Kahverengi altın kırsalın umudu olabilir.

Haberin Devamı

SON dönemin yıldızı parlayan ürünü harnup, namı diğer keçiboynuzu. Aslında bir baklagil ama tatlısından… Hani pamuğa beyaz altın, zeytine yeşil altın diyoruz ya keçiboynuzu da kahverengi altın. Akdeniz sahil şeridinin kahverengi altını ve bu altının değeri her geçen gün artıyor.

Akdeniz ikliminde doğal olarak yetişiyor. Yetiştirmesi maliyetsiz ve zahmetsiz. Dibi suyu sevmiyor, dağlık alanlarda, yamaçlarda oluyor.

Antalya’da 4 bin 82 dekar alanda 10 bin 182 ton keçiboynuzu üretiliyor. Antalya, Türkiye keçiboynuzu üretiminin yüzde 49’unu karşılıyor. Alanya ve Gazipaşa keçiboynuzunda lider iki ilçe.

Çerezlik olarak tüketilebilen, besin değeri yüksek keçiboynuzunun kilosu üreticide kalitesine göre 30-50 TL arasında değişirken, tüketici 100-150 TL arasında alıyor. Presliyor sıkıyorsunuz pekmezi yapılıyor, posasını hayvanlar tüketiyor, müthiş enerji kaynağı. Kışın özellikle çocukların vazgeçilmezi… Bir çok hastalığın şifa kaynağı. Çekirdeğini çöpe atmak yok, çok değerli.

Haberin Devamı

Doğada bulunan ve bu kadar para eden bir ürüne hırsızların da ilgisi fazla. Hasadının yapıldığı dönemde jandarmadan gelen bültenlerde çok sayıda keçiboynuzu hırsızlığı vakası dikkatimi çekmişti.

GIDADA KOZMETİKTE ARANAN ÜRÜN

En çok talep Avrupa’dan. Unu doğal gıdanın vazgeçilmezi olurken, çekirdeği doğal kıvam artırıcı olarak dondurma başta olmak üzere bir çok gıdada kıvam artırıcı olarak kullanılıyor. Kozmetikte de kullanımı yoğun olan keçiboynuz çekirdeği altına eşdeğer. Çekirdeğinin kilogram fiyatı 500 TL’den alıcı buluyor.

Antalya’da keçiboynuzunu işleyen sadece bir firmanın yıllık işleme kapasitesi 2 bin ton. Firmalar ürün yetersizliği nedeniyle Kıbrıs, İtalya, İspanya gibi ülkelerden keçiboynuzu ithal ediyor. Yani ne kadar üretirsek alıcısı hazır.

ÜRETİMDE GÜZ GÜLDÜREN ADIMLAR

Antalya keçiboynuzu üretiminin artırılmasıyla ilgili güzel şeyler oluyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi gıda endüstrisinde ilaç ve dokuma sanayiinde kullanılan ve ekonomik değeri yüksek olan keçiboynuzunun üretimini artırmak için üreticilere keçiboynuzu fidanı hibe ediyor.

Haberin Devamı

Diğere yandan Orman Müdürlüğü, Manavgat yangınından sonra zarar gören alanlara keçiboynuzu fidanı dikerek bölgeyi hem ağaçlandırılıyor hem ekonomik alan yaratıyor.

Bunlar üretim adına bizleri umutlandıran şeyler. Ama daha fazlasına ihtiyacımız var.

HASAT EĞİTİMİ VERİLMELİ

Bu yıl keçiboynuzuna yönelik talebin fazla olması nedeniyle ürün hasadı, zamanından önce yapılınca kalite kaybı oldu. Özellikle çekirdeği tam olgunlaşmadan hasat edilen keçiboynuzunun kalitesi bozuldu. Tabii bu dolaylı olarak ihracatı da olumsuz etkiledi.

Hasadın doğru yapılması için üretici ya da toplayıcılar eğitilmeli. Üründe kalite ve verim kaybı olmaması için doğru hasat dönemi ve doğru hasat etme yöntemleri anlatılmalı.

Haberin Devamı

Kırsaldaki keçiboynuzu varlığı artırılarak ihracatı da olan bu ürün sayesinde kırsal nüfus desteklenebilir. Kahverengi altın kırsalın umudu olabilir.

Aslında ne kadar zengin bir ülkeyiz. Değerini bilene…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!