Güncelleme Tarihi:
Engin ANAK/ALANYA(Antalya), (DHA)- ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde çalışmayan kadınların ekonomik gelir elde ederek ailelerine katkıda bulunması amacıyla belediyenin açtığı El Sanatları Sokağı'nda el işleri ve çeşitli el sanatları ürünleri turistlerin beğenisine sunuluyor.
Alanya Belediyesi'nin ilçenin işlek caddeleri; İskele, Damlataş, Mahmutlar, Oba, Kale ve Halk Pazarı'ndan oluşan 6 bölgede kurduğu 'El Sanatları Sokağı'nda ev kadınlarına iş olanağı sağlandı. Bu bölgelerde kurulan 184 stantta kadınlar başta el işi ve Türk el sanatları, etnik süslemeler barındıran eşyalar olmak üzere birçok hediyelik eşyayı hazırlayarak tatilciler için satışa çıkarıyor.
ÖNCELİK ENGELLİ VE MADDİ DURUMU YETERSİZLER
Kadınlar hazırladıkları el işlerini satarken, standın yanına özel olarak yapılan tezgahta da sattıkları ürünleri hazırlıyor. Yapım aşamasının da adım adım izlenebildiği stantlar turistlerden büyük ilgi görüyor. Önceliğin engelli ve maddi durumu kötü olan kadınlara verildiği stantlardan belediye hiçbir ücret talep etmiyor. Alanya Belediyesi'nin Çevre Koruma Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü'nün koordinesinde hayata geçirilen El Sanatları Sokağı'nda yapılan ürünler uzmanları tarafından kontrol ediliyor ve aralıklarla eğitim veriliyor.
ÖNCELİK EKONOMİK KATKI
Alanya Belediye Başkanı MHP'li Adem Murat Yücel, kurulan sokağın ilk amacının gelenekleri tanıtmak ve nesillere aktarımını sağlamak olduğunu anlattı. Başkan Yücel, şöyle dedi:
"Sanat sokaklarıyla hem sosyo- ekonomik katkı hem de geleneksel ve yöresel olguları tanıtılması ve yaşatılması adına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Sokaklarımızda ekonomide kadın istihdamının önemini insanlara anlatmak, turistlerin buradan kültürlerimizi tanıması ve kadınlarımızın da evlerine katkıda bulunması bizim önceliğimizdir" dedi.
KOMİSYON DENETLİYOR
Alanya Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Sevda Erdoğmuş, amaçlarının insanların ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Kadınların hünerlerini sergileyebileceği bir ortam oluşturduklarını belirten Erdoğmuş, şunları söyledi:
"Şehrimizde bulunan 6 sokakta örgü, takı, çini, su kabağı, Alanya ipeği, ipek kozası ve geleneksel kültürümüzü yansıtan birçok el sanatı mevcut. Toplamda 184 katılımcımız var. Sanat sokağına kabulle ilgili ise bir komisyonumuz var. Yapılan müracaatlarda bir el sanatı olması, bir geleneksel sanat olup olmadığını seçip, sonra da gelir durumu gibi belirli kriterlerle değerlendirmeler yaparak insanları buralara yerleştiriyoruz ve yıl içerisinde de bu kurduğumuz komisyonla denetimini gerçekleştirerek sürekliliğini sağlamak istiyoruz. Stantlar sadece kışın yağışın yoğun olduğu birkaç ay dışında yaklaşık 9-10 ay hizmet veriyor."
FOTOĞRAFLI