KAÇAK TURA TURİZM POLİSİ

Güncelleme Tarihi:

KAÇAK TURA TURİZM POLİSİ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2022 09:10

Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçınkaya, kayıt dışı turların turizm sektörünün en büyük sorunlarından biri haline geldiğini, sorunun çözümü için ‘turizm polisi’ görevlendirilmesini istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

ANTALYA’da pandemi döneminde sekteye uğrayıp azalan turistik turlar, tarihi ve kültürel geziler, 2022 yaz sezonunda yeniden eski günlerine döndü. Antalya’da şehir merkezi, Manavgat ve Alanya başta olmak üzere tüm bölgede turların yeniden yoğunlaştığını belirten Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçınkaya, bu yıl yoğunlaşan turizm sezonuyla birlikte ortaya çıkan kayıt dışı turların turizm sektörünün en büyük sorunlarından biri haline geldiğini ifade etti.

ÇOK SAYIDA ŞİKÂYET VAR

Belgesiz rehberlik ve kaçak acentecilikle ilgili çok sayıda şikâyet aldıklarını belirten Mustafa Yalçınkaya, bu tür faaliyetlerin önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Yoğun olarak Orta Doğu ve BDT pazarında gözlemlediğimiz bu sıkıntıyı öncelikli olarak çözmek odak noktamız. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TÜRSAB ve Antalya Rehberler Odası bu konuda düzenli olarak denetim yapıyor. Ancak birbirleri ile organize olmuş kaçak yapılanmalar, kural tanımaz bir tavırla faaliyet gösteriyor.”

ÇARE ‘TURİZM POLİSİ’

Haberin Devamı

Kaleiçi’nde turizm polisi göreve başladıktan sonra kaçak acentecilik ve belgesiz rehberlik faaliyetlerinin azaldığına dikkat çeken Yalçınkaya, sık ziyaret edilen diğer tarihi ve turistik bölgelere de turizm polisinin sabit denetim noktalarının kurulmasını ilgili bakanlıklardan talep ettiklerini söyledi. Yalçınkaya, “Göç İdaresi’nin sahada denetim yapabilmesi için yurt dışında pek çok ülkede bulunan ‘göçmen polisi’ biriminin ülkemizde de kurulması gerektiğini yetkililere ilettik. Bu konuda ilgili bakanlıklarımızın yakında adım atacağını umuyoruz” dedi.

BU BİR İMAJ SORUNU

Kayıt dışı faaliyetlerin sebep olduğu şikayetlerin turizmde imaj sorununu da beraberinde getirdiğini anlatan Mustafa Yalçınkaya, kültürel mirasın doğru anlatılması ve korunması bakımından profesyonel tur rehberliğinin önemine vurgu yaptı. Yalçınkaya, “Ülke tanıtımı konusunda yetkilendirilmiş rehberler, kültür turizminin önemli bir parçası. Ülkemize sığınmacı olarak, geçici koruma statülü olarak ve oturum izni alarak gelen yabancıların ve kokartı olmayan vatandaşların rehberlik yapma hakkı yoktur. Suistimale açık olan bu alanda sıkı denetim çok önemli” uyarısında bulundu.

‘ACENTE REFAKATİ’ YANILTMACASI

Haberin Devamı

Turizm paydaşlarını ve turlara katılan vatandaşları ‘acente refakati’ gibi yanıltıcı ifadelerle yapılan kaçak faaliyetlere karşı uyaran Yalçınkaya, şöyle konuştu: “Şahit oldukları belgesiz rehberlik ve kaçak acentecilik faaliyetlerini İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, TÜRSAB temsilciliklerine ve Rehberler Odası’na şikâyet etmeleri çok önemli. Turlara katılmayı düşünen vatandaşlar, tur reklamlarında TÜRSAB sicil numarasının bulunduğundan ve turdaki rehberin kokartlı olduğundan emin olsunlar. Son dönemde gördüğümüz ‘acente refakati gibi ifadelere aldanmasınlar.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!