Isparta'da tarihe hançer

Güncelleme Tarihi:

Ispartada tarihe hançer
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2017 18:59

Isparta’nın Çukurca Köyü’ndeki kaya oluşumları mermer ocağı tehdidi altında. Kültür rotası olan St.Paul Yolu üzerindeki 100 hektarlık maden sahasında ruhsatın iptali isteniyor. Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu, “Yetkililerden bir an önce yanlış uygulamadan dönülmesi çağrısında bulunuyoruz” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

ISPARTA’nın Sütçüler İlçesi’nde, daha önce Kasımlar Barajı’yla birlikte su altında kalan Darıbükü köyünden sonra, bu kez de Çukurca Köyü’nün jeolojik park niteliğindeki kaya oluşumları mermer ocağı tehdidi altında. Yukarı Köprüçay Havzası’nda yer alan Çukurca Köyü’nde mermer ocağı için ruhsat verilen 100 hektarlık saha, Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın bitişiğinde yer alıyor. Bölge aynı zamanda Türkiye’nin en uzun ikinci kültür rotası olan St.Paul Yolu üzerinde. CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır’ın konuyla ilgili soru önergesini cevaplayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Isparta’da 428 adet maden ocağı olduğunu belirtti.

‘BU YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN’

Projeyle ilgili ÇED başvuru dosyasının hatalarla dolu olduğunu açıklayan Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu, “Önemli kültür rotalarından biri olan St. Paul Yolu’nun da bir bölümünü kapsayan mermer ocağı sahası, bölgenin el değmemiş doğasını sonsuza kadar yok edecek. Mermer ocağı, aile çiftçiliği ile küçük ölçekli tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan yerel halkın da yaşam alanlarını olumsuz etkileyecektir. Yetkililerden bir an önce bu yanlış uygulamadan dönülmesi çağrısında bulunuyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

ST. PAUL YOLU ÜZERİNDE

Haberin Devamı

Antalya ile Isparta illerinin sınırlarının kesiştiği noktada bulunan Çukurca Köyü, zengin biyolojik çeşitliliğe ve jeopark olacak nitelikteki kaya oluşumlarına sahip. Antalya’da Aspendos Antik Kenti’nden başlayıp, Isparta’nın Yalvaç İlçesi’ndeki Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nde sona eren St. Paul Yolu’nun önemli bir bölümü de Çukurca’dan geçiyor. Aziz Paul’un Hıristiyanlığı anlatmak için çıktığı yolculuklardan birinde kat ettiği yola ithafen adı konulmuş yürüyüş rotası, Çukurca Köyü’nün batısında yer alan Köprüçay üzerinden tarihi bir Yörük yerleşimi olan Beydili Ekoköy’e uzanıyor.

100 HEKTAR MERMER OCAĞI

Çukurca Köyü’nde, özel bir şirket tarafından işletilmek üzere 100 hektarlık (1000 dönüm) alanda mermer ocağı ruhsatı verildi. Projeyle ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) tanıtım dosyası, Çevre ve Şehircilik Isparta İl Müdürlüğü’nce uygun bulunarak ÇED süreci başlatıldı. Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın kuzey sınırına yaklaşık 1 kilometrelik bir mesafede bulunan ruhsat sahasının, Köprüçay Nehri’nin bitişiğinde yer alması da dikkat çekiyor. Ancak projeyle ilgili hazırlanan ve yetkililerce uygun bulunan ÇED dosyasında, mermer ocağı sahasının yakınında korunan alan ya da su kaynağı bulunmadığının belirtilmesi tepki çekti.

MASA BAŞINDA ÇED DOSYASI

Haberin Devamı

Tamamı orman alanı olan bölgede yerinde inceleme yapılmadan dosyanın hazırlanmış olabileceğinden bahseden Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu, “Jeopark olabilecek nitelikte böylesi bir alanda 10 yıl işletilecek ve çevreye, insan yaşamına telafisi imkansız zararlar verecek olan mermer ocağı işletmesine izin vermek, göz göre göre kıyımdan başka bir şey değildir. Bilimsel nitelikten uzak ÇED dosyası ile başlayacak girişimin yöre insanına ve ülkemizin kültür miraslarından birine vereceği zararların bedeli oldukça ağır olacaktır” uyarısında bulundu.

BİTKİLER KIŞIN İNCELENMİŞ

ÇED dosyası için alanın florasını tespit etmek amacıyla arazi ve literatür çalışmalarının Şubat ayında yapıldığı belirten platform, Şubat ayında ve kış günü flora tespiti yapılamayacağını, bölgenin florasını tespit edebilmek için en erken Nisan ve Mayıs aylarında inceleme yapılması gerektiğini belirtti. Platform açıklamasında, “Şubat’taki tespit bu konudaki tüm kaygıları haklı çıkaracak bir işarettir. Yalnızca literatür taramaları yapılarak ve kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlanmış bir raporla bölgemizin el değmemiş doğasının katledilmesine izin vermeyeceğiz” denildi.

BAKAN VEYSEL EROĞLU'NDAN CEVAP

Haberin Devamı

Antalya, Burdur ve Isparta’yı kapsayan Batı Akdeniz bölgesinin son yıllarda mermer ve taş ocakları tehdidi altında bulunduğunu, sadece Isparta’nın Sütçüler İlçesi’nde 120 civarında maden ruhsatı verildiğini gündeme getiren CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yazılı soru önergesi verdi. Bakan Eroğlu’nun cevabında ise Isparta’da toplam 232 ruhsat sahasında 428 adet ocağa izin verildiği belirtildi. İzin verilen alanın bin 646 hektar olduğunu açıklayan Bakan Eroğlu, ocaklarda oluşan gürültü ve mermer tozu kirliliğinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!