Isparta'da çam kese böceğiyle biyolojik mücadele

Güncelleme Tarihi:

Ispartada çam kese böceğiyle biyolojik mücadele
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2016 15:58

Isparta'da çam kese böceğiyle biyolojik mücadele

Haberin Devamı

 

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA) - ISPARTA Orman Bölge Müdürlüğü çam kese böcekleriyle biyolojik mücadele başlattı.
Isparta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından çam kese böcekleriyle mücadele çalışmaları kapsamında 2 yılda toplam 12 bin adet 'terminatör böcek' olarak bilinen calasoma sycophanta üretildi. Üretilen böceklerin doğaya bırakılacağını söyleyen Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi, çam kese böceğini doğada yiyen terminatör böceklerin üretiminin artırılacağını kaydetti. Müdürlük bünyesinde bulunan laboratuvarda 6 kişilik bir ekiple böceklerin üretildiğinin altını çizen Tüfekçi, böceklerin nisan ayı gibi doğaya bırakılacağını vurguladı.
Ormanlarda her yıl sonbaharda üreyen çam kese böceklerinin çam ağaçlarının büyümesine engel olduğuna dikkati çeken Tüfekçi, şöyle dedi:
"Bu zararlıyla mücadele etmenin en güzel yolu da tabiata zarar vermeyen terminatör böcekle yapılan biyolojik mücadeledir. Çam kese böceğinin yoğun olarak üreme yaptığı bölgelere terminatör böceğini salmak üzere bu istasyonda böcek üretimi yapıyoruz. Bunun için tabiatta var olan anaç böcekleri toplayıp laboratuvar ortamında yumurtalarını alıyoruz. Bir böcek 50 yumurta verebiliyor. Buradan aldığımız yumurtaları 5'erli gruplar halinde tüp içinde bir hafta saklıyoruz. Yumurtaları fidan üretiminde kullandığımız kapların her bir odacığına bir yumurta koyuyoruz. Beslenmesi için de çam kese böceği konuyor. Terminatör yumurtaları 21 gün sonra tabiata salınacak duruma geliyor. Bunları daha sonra doğaya salıyoruz. Çam köse böceğinin yoğun ürememesi böylece sağlanıyor. Ekosistem korunmuş oluyor. Bu yıl hedefimiz olan 10 bin terminatör böcek üretimdi. Bu hedefi geçerek 12 bin böcek sayısına ulaştık."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!