İŞ DÜNYASINDA KONUT HAREKETİ

Güncelleme Tarihi:

İŞ DÜNYASINDA KONUT HAREKETİ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2022 09:35

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detaylarını açıklaması Batı Akdeniz’i de heyecanlandırdı. Ticaret odası başkanları ve emlak sektörü temsilcileri, projenin kısa ve uzun vadeli etkilerini Hürriyet için yorumladı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın detaylarını önceki gün açıkladığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) sosyal konut projesi, ekonomi dünyasında olumlu hava estirdi. Başvuruların 14 Eylül - 31 Ekim tarihleri arasında alınacağı proje, son dönemde Antalya başta olmak üzere birçok ilde ayyuka çıkan barınma sorununun çözümüne yönelik önemli bir adım olarak görülüyor. Konut sahibi olmak için başvurmak isteyenler açıklamaları yakından takip ederken, özellikle konut fiyatlarının hızla yükseldiği bölgelerde başvuruların yoğun olması bekleniyor.

BİNLERCE KONUT YAPILACAK
Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesi olarak nitelendirilen proje kapsamında, Antalya’da yapılması planlanan 7 bin 100 konutun 4 bin 600’ü şehir merkezinde olmak üzere, Alanya, Demre, Finike, Gazipaşa, İbradı, Kaş, Kemer, Korkuteli, Manavgat ve Serik’te inşa edilecek. 81 ili kapsayan proje ile Afyonkarahisar merkezde ve Başmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Çobanlar, Dazkırı, Dinar, Emirdağ, Hocalar, İscehisar, Kızılören, Sandıklı, Sinanpaşa ilçelerinde, Burdur merkez ve Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Kemer ve Tefenni ilçelerinde, Isparta merkez ve Aksu, Atabey, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Kuleönü, Sav, Senirkent, Yalvaç, Yenişarbademli ilçelerinde konutlar yapılacak.

Haberin Devamı

DETAYLAR BELLİ DEĞİL
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, konut projesi açıklamasını şöyle değerlendirdi: “Barınma probleminin çözülmesi için iyi bir proje. Türkiye’de ve bölgede sosyal konuta ihtiyaç var. Özellikle dar gelirli kesimlerin kullanabileceği yaşam alanlarının oluşturulması gerekiyor. Ancak proje kapsamında kimlere hak verilecek, konutlar nasıl yapılacak, fiyatı ne olacak gibi detaylar henüz belli değil. Konut projesi bundan iki ay önce de gündeme gelmişti. Şimdi de konuşuluyor. Ancak vatandaşa ve piyasalara etkisi konusunda sağlıklı bir değerlendirme için daha fazla ayrıntıya ihtiyacımız var.”

VATANDAŞA DA SEKTÖRE DE KATKI
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, Sosyal Konut Projesi ile ilgili şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyuyla paylaştığı Sosyal Konut Projesi’ni son derece önemli buluyorum. Orta ve dar gelirli vatandaşlarımızın uygun şartlarda ev ve iş yeri sahibi olması, ülkemizin yarınları için son derece olumludur. Bunun yanı sıra inşaat sektörü, 250 alt sektörü doğrudan ilgilendiren, yan sektörlerle birlikte 6 milyonu aşkın istihdam sağlayan bir sektördür. Sosyal Konut Projesi’nin inşaat ve alt sektörlerde büyük bir katkı sağlayacağını; dolayısıyla piyasanın da ivme kazanacağını düşünüyorum.”

HAREKETLİLİK GETİRECEK

Haberin Devamı

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik de “Biz bu projeyi olumlu yönde değerlendiriyoruz. Ülkeniz ve sektör adına önemli bir gelişme olarak görüyoruz. İnşaat sektörü, çok kalemi olan bir sektör. Projenin sektörün paydaşlarına katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Sektörün her kademesine hareketlilik getireceğini öngörüyoruz ve destekliyoruz” dedi.

BÜYÜK BİR PROJE
Gayrimenkul uzmanı müteahhit Atılgan Sert ise kararın sektöre olası etkilerini şöyle yorumladı: “Antalya genelinde 7 bin 100 konut yapılacağı açıklandı. Proje kapsamında çoğunluğu kent merkezinde olmak üzere Döşemealtı, Demre ve Manavgat’ta da konutlar yapılacak. Açıklanan ciddi bir rakam. Daha önce Antalya’da yapılan Kepez Kentsel Dönüşüm Projesi kapasitesinde büyük bir proje olacak. Kimlere, hangi şartlarda ev sahibi olma imkânı tanınacağı ve başvuruya uygun hedef kitlenin ne kadar olduğu iyi değerlendirilmeli. Bunun tespiti iyi yapılmalı.”

Haberin Devamı

SEKTÖRE FAYDASI OLACAK
“Tamamen dar gelirli vatandaşlara yönelik bir proje. Aylık 2 bin 600 TL ödemeli olacağı söyleniyor. Biz yaptığımız konutları o fiyatlara mal edemeyiz. İnşa ettiğimiz bir dairenin maliyeti 1 milyon lira civarında. Devlet, araziyi kendisi tahsis ettiği için arsa maliyetinden kurtuluyor ve o nedenle daireyi 600 bin liraya mal ediyor. Bu, dar gelirli vatandaş için iyi bir gelişme. Antalya müteahhitleri olarak bizler orta ve yüksek gelirlilere yönelik çalıştığımız için açıklanan bu proje bizim işlerimizi olumsuz yönde etkilemez.”

BAKMADAN GEÇME!