İş dünyasına nükleeri anlattı

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasına nükleeri anlattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2017 14:38

İş dünyasına nükleeri anlattı

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) düzenlediği toplantıya konuk olan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Boztosun, 'Nükleer İle Kazanmak' başlıklı sunum yaptı.

ANSİAD'ın düzenlediği toplantıya konuk olan Prof. Dr. İsmail Boztosun, Antalya iş dünyasına 'Nükleer İle Kazanmak' konulu bir sunum yaptı.Akra Barut Otel'deki toplantıya, ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, ANSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile ANSİAD Üyesi iş insanları katıldı. ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan başkanlığındaki toplantıda, Prof. Dr. Boztosun, Akkuyu ve Sinop nükleer güç reaktörlerinin ihalelerinin yapılmasının ardından, Türkiye'de bilim, sanayi ve iş insanları için nükleer santraller ve alt sektörlerinde sunulan önemli iş fırsatları hakkında bilgi verdi.

TÜRKİYE'DE İLK FOTONÜKLEER REAKSİYON

Nükleer Fizik ve Enerji üzerine temel kavramları anlatan ve Türkiye'de ilk fotonükleer reaksiyon deney sistemini kurarak başarıyla gerçekleştirdiklerini dile getiren Prof.Dr. Boztosun, "Dünyada ilk nükleer reaksiyon deneyi, E. Rutherford tarafından Manchester Üniversitesi'nde 1909'da yapıldı, 1968-1973 SLAC, İlk Fotonükleer Reaksiyon deneyleri ise ABD'de SLAC'ta 1968-1973 yılları arasında gerçekleştirildi, Türkiye'de ilk Fotonükleer Reaksiyonu ise biz, Akdeniz Üniversitesi'nde 2013'te başardık" dedi.

PESTİSİT KALINTILARINDA ETKİLİ

Antalya'nın radyasyon haritasını da çıkardıklarını dile getiren Prof. Dr. İsmail Boztosun, gıdalarda, toprakta ve yapı malzemelerinde radyoaktivite analizi ve sertifikası verebildiklerini kaydetti.

Prof. Dr. İsmail Boztosun, sıfır maliyetle başlattıkları projenin üniversiteye 17 milyon TL kazandırdığını kaydetti.

Prof. Dr. Boztosun, uyguladıkları nükleer teknolojilerin, medikal ürün sterilizasyonu, farmasotik ve kozmetik ürünler, polimer modifikasyonu, gıda ışınlaması, hayvan yemi ve pet gıdalar, ambalaj malzemesi gibi birçok sektörde önemli katma değer yarattığını vurguladı.

Toplantı, toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!