Güncelleme Tarihi:
ANTALYA sanayisinin kalbinin attığı Akdeniz Sanayi Sitesi’nin en büyük sorunlarından birisi çırak ve nitelikli eleman bulamamak. Otomotiv, makine, metal ve mobilya ile çeşitli alanlarda faaliyet gösteren ve Antalya’nın en önemli istihdam merkezleri arasında yer alan Akdeniz Sanayi Sitesi, 1000’e yakın çırak ve nitelikli eleman arıyor.
KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI
Zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkmasıyla çırak ihtiyaçlarının son yıllarda arttığını dile getiren Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Öztürk, Türk sanayi esnafın nitelikli eleman bulamadığı için sürekli sorun yaşadığını anlattı. Çırak ve nitelikli eleman sıkıntısının giderilmesi için Akdeniz Sanayi Sitesi içerisine meslek lisesi açıldığını da anımsatan Öztürk, “Meslek liselerinde istenilen verimlilik sağlanamadı. Akdeniz Sanayi Sitesi içerisinde de 4 bölümden oluşan bir meslek lisemiz var. Geçen sene 175 öğrencimiz bu okulda eğitim görüyordu. Bu öğrencilerden 60 kadarı sınıfta kaldı. 70’e yakını da farklı okullara nakil oldu. Geri kalan öğrencilerin yüzde 80’i ise mezun olduktan sonra mesleğini yapmıyor ve farklı branşlara yöneliyor. Bu da bizim eleman ihtiyacımızı ortaya çıkarıyor” dedi.
ÇIRAKLAR SURİYELİ
Akdeniz Sanayi Sitesi’nin en büyük sorunlarından birinin çırak ile kalfa ve usta gibi nitelikli eleman bulamamak olduğunu kaydeden Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:
“Otomotiv, makina, metal ve mobilya alanlarında özellikle çırağa ihtiyacımız var. Şu anda esnaflarımız topladığımız bilgiye göre 700-800 tane Suriyeli çırak çalıştırılıyor. Sanayimizde Suriyelilerde dahil çırak ve kalfa olmaya aday 2 bine yakın kişi çalışıyor. Türk bulamadığı için çalıştırıyorlar. Çaresizler. Sitemize en az 600’e yakın çırak ile 400 kalfa ve usta lazım. Nitelikli kaliteli insan istiyoruz. Tornaya geç diyoruz. Gelen kişi tornadan anlamıyor. Kaynakçıyım diyor kaynak yapmayı bilmiyor. Kaliteli nitelikli insan istiyoruz.” m Aslı DURAN/DHA- Antalya/HÜRRİYET
DESTEK ŞART
Kalkınma için üretimin önemine işaret eden Mehmet Öztürk, “Tüketime yönelik bir millet olduk. Her şeyi ithal ederek yerli sanayicinin rekabet gücünü elinden aldık. Üretim yapan, özellikle katma değeri yüksek ihracat yapan KOBİ’lerin desteklemesi şart” dedi. Bu konuda yetkililerin zayıf kaldığını, destek isteyen sanayicinin de karşısına bürokrasinin çıktığına değinen Öztürk, “Sanayici de mücadele etmekten vazgeçiyor. Başka alanlara yönelip kendi mesleğini icra edemiyor. Üretim olmadan da söz sahibi olmamız zorlaşıyor” dedi.