İnşaatçılar 2018'den umutlu

Güncelleme Tarihi:

İnşaatçılar 2018den umutlu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2017 10:49

İnşaatçılar 2018'den umutlu

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle konut satışlarının yılın son çeyreğinde düştüğünü söyledi. Karataş, yabancı ilgisinin inşaat sektörünün büyümesinde itici güç olduğunu belirtti.

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, konut arzında yaşanan yükselişe rağmen talebin düşük olduğunu belirtti. Bunun temelinde kredi faizlerinin yükselmesi olarak gösteren Karataş, 2017 yılının son çeyreğinde konut satışında düşüş kaydedildiğini belirtti. Sektöre yabancı ilgisine dikkati çeken Deniz Karataş, yabancı ilgisinin inşaat sektörünün büyümesinde önemli bir itici güç olduğuna vurgu yaptı.

YABANCI YATIRIMCI

2018 yılında sektörün yeni piyasa koşullarına uygun çözümler üreteceğine inandığını ifade eden Başkan Karataş, "Ülke ekonomisinin lokomotif sektörüyüz. 2018 yılında düşük değerli Türk Lirası'nın Türkiye'deki gayrimenkulleri yabancı yatırımcılar için daha da cazip hale getireceğini düşünüyoruz" dedi.

İSTİHDAMA KATKISI

Deniz Karataş, 2018 yılında da Türkiye'nin büyüme potansiyeline katkı sağlayan inşaat ve gayrimenkul sektörünün ekonominin kalbi olmaya devam edeceğini kaydetti. İnşaat sektörünün ülke ekonomi çarkının önemli dişlilerinden birisi olduğuna değinen Başkan Karataş, sektörün kendine bağlı birçok alt sektörü beslemesi ve yaratılan istihdamdaki payının göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.

YÜKSEK ENFLASYON VE KUR FARKI

İnşaat sektöründeki büyümenin hızla devam etmesinin sektörün gelecekte artan potansiyelinin en önemli göstergesi olduğuna işaret eden Karataş, "Ancak karşılaşılabilecek riskler hesap edilmeli. Yükselen enflasyon ve döviz kuruna bağlı inşaat maliyetlerinin artması, kredi faiz oranlarının yüksekliği, konut stokundaki artış gelecek dönemde sektörümüzü zorlayacak en önemli konular arasında yer alacak. Tüm bunlara karşılık sektörümüz desteklenmeli göz ardı edilmemeli" diye konuştu

VERGİ İNDİRİMLERİ KONUSU

Deniz Karataş, 2017 yılında vadeli ve uzun süreli konut satışları, KDV ve faiz oranlarında yapılan indirimlerin sektöre hareketlilik getirdiğine değindi. Bazı vergi kalemlerindeki indirim ve faiz indiriminin sona ermesinin konut satışında düşüş yaşattığı dikkati çeken Karataş, "Sektörümüz için 2017 yılının tüm inişli çıkışlı gelişmelere rağmen olumlu ve verimli geçti" dedi.

2017'DEN DAHA İYİ GEÇECEK

2018 yılının sektör açısından 2017 yılına göre daha iyi geçeceğini öngördüklerini ifade eden Deniz Karataş, şöyle konuştu:

"Yatırımların ve inşaatların hız kesmeden devam etmesi için ekonomik ve siyasi istikrara ihtiyaç var. 2018 yılından umutluyuz. Yatırımların ve istihdamın artması için sektörümüzün desteklenmesi kaçınılmazdır. KDV'de ve faiz oranlarında sağlanan indirimlerin devam ettiğini görmek bu yükselişin anahtarı olacaktır. Kendine bağlı 300 alt sektörü besleyen inşaat sektörü, Türkiye ekonomisinde büyük bir paya sahip. Sektör her geçen yıl artan bir grafikle büyüyor. 2018'de kentsel dönüşüm çalışmalarının çok geç olmadan hızlandırmak ve hayata geçirmek gerekiyor."

KOMUTANLIKLARA YAZIŞMAYA SON

Yabancılara mülk satışını da değerlendiren Karataş, "Taşınmaz mülkiyetine ilişkin taleplerinde, taşınmazın Askeri Yasak Bölge ve Güvenlik Bölgesinde kalıp kalmadığı sorgulanmaktaydı. Güvenlik bölgesinin tespiti işlemlerinin yabancılara satışları kolaylaştı. Bundan böyle, askeri güvenlik bölgesi kuşağında kalan taşınmazların belirlenmesiyle birlikte Antalya'da tapu işlemleri sırasında komutanlıklar ile yazışma yapılmadan işlem yapılabilecek. Bu uygulamayla satış süresi kısalacak ve işlemler daha hızlı yapılacak" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!