İnşaat sektöründe çelik anlaşması beklentisi

Güncelleme Tarihi:

İnşaat sektöründe çelik anlaşması beklentisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2017 11:44

İnşaat sektöründe çelik anlaşması beklentisi

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Türkiye ve İran arasında yapılan ticaret anlaşmasına çelik ürün ve hammaddelerinin dahil edilmesinin inşaat sektöründe ve demir-çelik değerlerinde önemli gelişmelere yol açacağını söyledi.

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Türkiye ve İran arasındaki ticaret anlaşmasına çelik ürün ve hammaddelerinin dahil edilmesinin inşaat sektörü açısından memnunluk verici olduğunu kaydetti. Tercihli ticaret anlaşmasının her iki ülke tarafından yakından takip edileceğini ve piyasaya etkilerinin de yıl boyunca inceleneceğine değinen Başkan Karataş, "Anlaşmanın gerçek anlamda çelik ve hammadde ticaretine dönüşmesi heyecanla bekleniyor. Aralık ayında iki ülke arasındaki tercihli ticaret anlaşmasını genişletilecek olması inşaat sektörü ve demir-çelik değerlerinde önemli gelişmelere sahne olacak" dedi.

İNSİYATİF VE TAKDİR KONUSU

Çelik ihracatının kademeli olarak artıran İran için söz konusu gelişmelerin çok hassas bir önem taşıdığını belirten Deniz Karataş, "Umarız bu ve benzeri gelişmeler bu yıl içerisinde yüzde 70 zamlanmış demir fiyatlarını geri çekecektir. Hükümet bakanlar kurulu yetkilerine dayanarak insiyatif ve takdir kullanmalı ihracatı dengeleyici unsurları ve KDV'yi gözden geçirmeli. Aksi halde sektör yeni bir krize sürüklenmekte" diye konuştu.

YERLİ PARA MEMNUNİYETİ

Başka Karataş, Türkiye ve İran'ın maliyetleri azaltmak amacıyla ticarette yerli para kullanılmasında yaptığı anlaşmanın memnunluk verici olduğunu, bu yılın ocak-ağustos döneminde her iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 14,9 oranında artışla 8 milyar dolara yaklaştığını ifade etti. Başkan Karataş, her iki ülkenin ilgili çalışanları tarafından 60 ürün kategoride yapılacak anlaşmanın imza beklentisi arasında dökme demir ürünleri, çelik çubuk, DRI, pelet ve CRC'yi de kapsayacak olmasının inşaat sektörünü de yakından ilgilendirdiğini söyledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!