Güncelleme Tarihi:
ÇOK sayıda hak sahibinin yararlanacağı değişiklikler içerdiği için bir süredir merakla beklenen imar barışı düzenlemesinin yasalaşmasının ardından Antalya’da çok sayıda yapının ruhsat durumunun yeniden değerlendirilmesi bekleniyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve yetkilendirilen kuruluşların koordinasyonuyla kayıt altında olmayan yapılar ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alabilecek.
KALEİÇİ VE KIRSAL KESİM
Kanunun ardından Antalya’nın kıyı kenar çizgisindeki ve Kaleiçi’ndeki mülklerin kritik duruma geldiğini belirten emlak değerleme uzmanı Emrah Kaya, düzenlemenin beraberinde getireceği değişimleri şu sözlerle ifade etti:
“Bu yasaya göre yasal problemleri nedeniyle yarım kalan yapılar tamamlanmış gibi işlem görebilecek. Bu konuda tanım yapılarak eksik yapıların tamamlanması koşuluyla imar affından yararlanması sağlanmalı. Kaleiçi’nde imar affı kapsamında kartlar yeniden dağıtılacak. Orada daha önce ruhsat alamayan birçok işletme açılır hale gelecek. Şehir içinde tartışmalı olan bazı alışveriş merkezleri ve majör oteller bu kanunla yasallaşabilecek. Imar konusunda karışıklığın olduğu Kaleiçi, Zerdalilik, Bahçelievler gibi bölgelerde, Kepez’in eski yerleşimlerinde ve kırsal kesimde bulunan imarsız alandaki yapılar bu yasadan faydalanacak. Imar affı düzenlemesi arzı artırarak gayrimenkul değerlerinde yılbaşına kadar bir miktar gerilemeye sebep olabilir.”
RUHSAT KONUSU BELİRSİZ
Yeni imar düzenlemesiyle ilgili dikkat edilmesi gereken üç önemli husus olduğunu belirten kat mülkiyeti avukatı Eser Akkaya da “Binanın depreme dayanıklılığının sorumluluğunun mülkiyet sahibine ait olduğunu belirten bir düzenleme var. Bu, devletin yükümlülüğünü ortadan kaldıran bir maddeymiş gibi göze çarpıyor. Devletimizin vatandaşın güvenliğini koruma yükümlülüğü var. Her satın aldığımız binanın güvenliğini kendi kendimize denetlememiz ve teyit etmemiz mümkün olmaz. Binaların depreme dayanıklılığının mutlaka devlet denetiminde olması gerekir. Ayrıca kanunda binaların tamamlanma süresi de belirtilmiyor. Sadece temeli atılmış, ortada olmayan inşaatlar için bile ‘bina yapı kayıt belgesi’ alınabilecek. Hak sahiplerinin kendi mülkiyet alanlarında haksız şekilde yaptıkları su basan yapılar bile ruhsata tabi olabilecek. Arazilerde mülkiyete ilişkin tecavüzlerle ilgili sorunlara ise değinilmediğini görüyoruz. Bu düzenleme halihazırda devam etmekte olan ruhsata ilişkin davaları da doğrudan etkileyecektir. Ruhsat konusuna açıklık getirilmediği görülüyor” dedi.
TARIM ALANLARI KİRALANABİLECEK
“Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” ile, afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması, dönüşüm projelerine finans sağlanarak dönüşümün daha hızlı ve etkin yapılması amacıyla belgelendirilmesi sağlanacak. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek. Hazine’ye ait taşınmazlar üzerine inşa edilen taşınmazlar bakanlığa tahsis edilecek. Kanun, Hazine’ye ait tarım arazilerinin kiralanabilmesinin de önünü açıyor. Imar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazine’ye ait tarım arazileri 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullanılıyorsa, 6 ay içinde kiralamak için başvuruda bulunulduğu takdirde 10 yıla kadar kiralanabilecek.
KISMİ FAYDASI OLUR
‘İmar Barışı’ düzenlemesinin tarım alanlarının kullanımını kolaylaştıracağını ancak az sayıda tarım alanını kapsadığını belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “İmar düzenlemesinin tarım alanlarıyla ilgili kısmı, halihazırda Hazine arazisi kiralamış olanları ilgilendiriyor. Tarımın geliştirilmesi için teşvik niteliğindeki bu tür adımları olumlu buluyoruz. Ama esas hedefimiz Hazine’ye ait arazilerinin tamamının envanterinin çıkarılarak tarıma kazandırılmasıdır” şeklinde açıklama yaptı.