Güncelleme Tarihi:
Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - ANTALYA'nın Kaş ilçesinde çevreciler 8 Eylül Küresel İklim Günü dolayısıyla açıklama yaptı.
Kaş Cumhuriyet Meydanı'ndaki etkinlikte Kaş Çevre Platformu üyeleri 'Kaş aşığına uzak değil, otoban, havaalanı istemez', 'Kitle turizmi değil, doğa turizmi', 'Ağaç katliamına hayır', 'İklim için ses ver', 'Kaş babanın malı değil' gibi pankartlar taşıdı. Gruba yazar Buket Uzuner de destek verdi.
Grup adına basın açıklamasını Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı ve Kaş Çevre Platformu üyesi Dr. Munise Ozan yaptı. Ozan, giderek küresel bir krize dönüşen iklim değişikliğiyle mücadeleye çağrı için dünyanın dört bir yanında 'İklim için ses ver' sloganıyla etkinlikler düzenlendiğini söyledi. Ozan, "12- 14 Eylül tarihleri arasında Kaliforniya'da yapılacak Küresel İklim Zirvesi öncesi 'İklim için ses ver' etkinlikleriyle küresel iklim değişikliğine dünya kamuoyunun dikkatinin çekilmesi hedefleniyor. İklim değişikliği öyle bir felaket ki sınır tanımıyor. Dil, din, ırk, ülke ayırımı yapmadan dünyanın her yerini vuruyor. Aşırı yağışların ve kuraklığın ülkemizde ve dünyada gıda krizine yol açması yakındır. Bunun sonucunda dünyada yeni savaşların ve küresel göçlerin dünyayı önü alınmaz bir kaosa sürükleyeceğini bugünden görüyoruz. Kömür, petrol gibi fosil yakıtları terk ederek, güneş, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklara yönelmek zorundayız" dedi.
Yazar Buket Uzuner, "Benim yapabileceğim bir şey yok demeyin. Aşırı tüketime karşı, özellikle politikacıları sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kullanmaya zorlamaya, evimizde plastikten başlayan aşırı tüketimi bir şekilde azaltmamız gerekiyor" diye konuştu.
Uzman çevre danışmanı İngiliz Melanie Watson da iklim değişikliğine neden olan ürünlerin en başında plastik ürünlerin geldiğini belirterek, yapılacak ilk işin iklim değişikliğiyle topyekun mücadele etmek, ilk adım olarak da bu kadar çok ürün kullanmayı durdurmak olduğuna işaret etti.
FOTOĞRAFLI