Güncelleme Tarihi:
İHRACATA BATI AKDENİZ ETKİSİ
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) eylül ayı ihracat rakamları, Antalya’da Akra Barut Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. İhracatın yüzde 22,5’lik rekor bir artışla 14,5 milyar dolara yükseldiğinin açıklandığı toplantıda, ihracatta yakalanan başarıya Batı Akdeniz’in etkisine dikkat çekildi.
Isparta Valisi Şehmus Günaydın, TİM Başkanı İsmail Gülle, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, kurum müdürleri ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, turizm, tarımsal üretim ve ticaret merkezi olan Antalya’ya 4’üncü ‘t’ olan teknolojiyi ekleyerek kenti yazılımın ve yapay zekanın merkezi haline getirmek istediklerini ifade etti.İ
1 MİLYAR DOLARI GEÇTİK
Antalya’nın geçen yıl 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan iller içine girdiğine işaret eden Karaloğlu, 1 milyar dolar rakamının Antalya’nın potansiyelini yansıtmadığını söyledi.
Antalya’nın turizm şehri olduğu kadar tarımsal üretim ve ticaret merkezi de olduğunu kaydeden Karaloğlu, “Antalya’da ana sektör turizm. Son dönemde turizmci dostlarımız da TİM çatısı altına girdi. İnşallah yakın zamanda turizm rakamları da ihracat rakamları olarak kabul edildiğinde Antalya’nın ülkeye sunduğu katkı çok daha net olarak ortaya çıkmış olacak” dedi.
YÜZDE 7 ARTIŞ YAŞANDI
Uluslararası ekonomide yaşanan sıkıntılara rağmen Antalya, Isparta ve Burdur’un ihracattaki yükselişine dikkat çeken BAİB Başkanı Hakkı Bahar, 2018 yılında 151 farklı ülkeye gerçekleştirilen bölge ihracatında 1,3 milyar dolara ulaşıldığını söyledi. Batı Akdeniz ihracatının ülkelere ve sektörlere dağılımını değerlendiren BAİB Başkanı Hakkı Bahar, “Bölge ihracatında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 7’lik bir artış yaşandı. Bölgemiz ihracatından en fazla payı alan ülkeler 191 milyon dolar ile Çin, 96 milyon dolar ile Almanya ve 84,5 milyon dolar ile Rusya oldu. Öne çıkan sektörler 365 milyon dolar ile madencilik, 336 milyon dolar ile yaş meyve ve sebze ve 126 milyon dolar ile kimyevi maddeler olarak sıralanıyor. Turizmden tarıma, doğaltaş ihracatından endüstriyel mobilya üretimine pek çok sektörde adından söz ettiren Antalya, ülkemizin döviz sağlayıcı tüm operasyonlarının odağında yer alıyor” diye konuştu.
KARDEŞ KURULUŞ PROTOKOLÜ
Toplantıda Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar ile Moskova İşadamları Birliği Bölgeler Arası Toplumsal Kuruluşu Başkanı Andrey Yevgengevic Podenok arasında “kardeş kuruluş” protokolü imzalandı.
Turkish Kargo ile de yaş meyve sebze ve kesme çiçek taşımada fiyat ve hız desteği protokolünün imzalandığı toplantıda BAİB Başkanı Hakkı Bahar, “Antalya konumu gereği birçok uluslararası mimarlık ve müteahhitlik firmasına sahip olup bu firmalarca hayata geçirilen endüstriyel mutfak, otel tekstili, mobilya ve aydınlatma gibi alt sanayiler de bu bölgede mevcut.Kısa bir süre önce Londra’da yapı sektörü ile ilgilli bir TTM açıldı. Bizler de benzer bir yapıyı ihracatta önemli potansiyele sahip olan Antalya’da kurabilir, bu sayede de ihracatın sektörel bazda dağılımında bölgenin önünü açabiliriz” diye konuştu.