Güncelleme Tarihi:
ANTALYA (AA) - Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği tarafından "İhracatın yıldızları 2013 Ödül Töreni" kapsamında Antalya, Isparta ve Burdur'da en fazla ihracat yapan firmalar ödüllendirildi.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, bir otelde gerçekleştirilen ödül töreninde yaptığı konuşmada, en kısa zamanda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin katılımı ile Antalya Ekonomi Zirvesi'ni yaparak, Antalya'nın tarım, sanayi, turizm, ihracat alanlarındaki çalışmalarını masaya yatıracaklarını belirtti.
2023 yılı için 500 milyar dolarlık mal ihracatı ve 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedeflendiğini hatırlatan Yıldırım, bu hedefte Antalya'nın hem mal hem de hizmet ihracatı açısından önemli rol üstlendiğini ifade etti.
Rus ekonomisinde yaşanan sıkıntıya değinen Bakan Yardımcısı Yıldırım, Rusya ile dalgalı serbest ticareti konularında bir çalışma içinde olduklarını bildirdi.
Bakanlıklar nezdinde Rusya ile ileri ki yıllarda ticari ilişkilerin ve karşılıklı yatırımların altyapısını oluşturmaya ve bu zor günleri aşmaya yönelik çalışma yaptıklarını anlatan Yıldırım, ilk toplantıyı geçen hafta Rusya'dan gelen bir ekiple İstanbul'da yaptıklarını kaydetti.
Üç ayda bir Moskova'da ve Ankara'da toplantılar yapılacağını dile getiren Yıldırım, "Türk firmaların ve Rus firmaların yaşadığı problemleri yerinde çözeceğiz, Rusya da aynısını yapacak, hızlı ve pratik şekilde sorunları aşacağız" dedi.
Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye ekonomisinin son 12 yıldır büyüme kaydettiğini de sözlerine ekledi.
2014 yılındaki büyümenin tamamının ihracattan sağlandığını ifade eden Yıldırım, yaklaşık 2,8 büyümenin, 2,7'sini ihracatın oluşturduğunu, cari açığın, ithalatın azaldığını belirtti.
Bakanlık olarak ruble krizi başta olmak üzere iş adamlarının yaşadığı problemleri aşma noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Yıldırım, yatırımcının, ihracatçının yanında olduklarını bildirdi.
- "Yurt dışı krizleri Türkiye'nin iç istikrarını etkiliyor"
Antalya Valisi Muammer Türker de komşu ülkelerde yaşanan çatışma süreçlerinin ya da ekonomik krizlerin Türkiye'nin iç istikrarını da etkilediğini söyledi.
Rusya'da rublenin değer kaybetmesinin sadece ihracatçıları değil, Antalya'da turistik eşya satan küçük bir işletmeyi de etkilediğine işaret eden Türker, dünyada dengelerin değiştiğini, tek değişmeyen unsurun ise ülkelerin dünya ekonomisinden daha fazla pay alabilme arzusu olduğunu vurguladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ise son 10 yılda Isparta'nın ihracatını 2 kat, Antalya'nın 3 kat, Burdur'un da 9 kat artırdığını söyledi. 3 ilin ileri ki dönemde katma değeri yüksek ihracata daha fazla yönelmelerini temenni eden Çıkrıkçıoğlu, bu yılın 11 ayında mal ihracatının yüzde 4,4 artış gösterdiğini kaydetti.
Büyümenin tamamının ihracattan sağlandığını ifade eden Çıkrıkçıoğlu, gelecek yıl da ihracatın büyümeye katkısının artarak devam edeceğini belirtti.
- "Ruble krizi ihracatçıları ve üreticileri tedirgin ediyor"
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı da son 10 yıldır ülke ekonomisinde ihracatın her geçen gün artarak büyüdüğünü belirtti.
Türkiye'de 2002 yılında ihracatın 36 milyar dolarken, bölgede 200 milyon dolar ihracat yapıldığını ve ülke genelinde kişi başına düşen milli gelirin 3 bin 500 dolar seviyesinde olduğunu anlatan Satıcı, "Küçük bir ekonomi ve az ihracatla idare ediyorduk. Oysa artık kabuğumuzu kırdık. 61 bin ihracatçı ile 250 ülkeye yönelik ihracat, ithalat ve yurt dışı müteahhitlik hizmetleri dahilinde 450 milyar dolara yaklaşan bir dış ticaret portföyüne ulaştık" dedi.
Satıcı, hızlı büyüyen ve gelişen ticarette dönem dönem sıkıntılar yaşandığını ifade etti.
Rusya'da yaşanan ruble krizine değinen Satıcı, Rusya'da yaşanan devalüasyon sonucu ithalatçılardan yüklü miktarda alacağı olan ihracatçıların bulunduğunu, ihraç ettikleri ürünlerin tahsilatlarında ciddi zorluklar yaşadıklarını kaydetti.
Bu açıdan devletten destek isteyen Satıcı, şunları söyledi:
"Sektörün en önemli pazarında son dönemde yaşanan baş döndürücü gelişmeler basitçe devalüasyon olarak nitelenemeyecek derinlikte. Rus halkının alım gücünün neredeyse yarı yarıya düşmesi bölgemiz insanının en önemli geçim kaynağı olan yaş meyve sebze sektörüne önemli bir darbe vurmaktadır. Bu durum sadece ihracatçıyı değil, üreticiyi de tedirgin ediyor."
- "İhracatın Yıldızları" ödüllendirildi
Konuşmaların ardından Antalya, Isparta ve Burdur'da 2013 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren firmalara ödülleri verildi.
2013 yılında Batı Akdeniz Bölgesi'nde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 firma arasında Eti Alüminyum AŞ, Sembol Uluslararası Yatırım Peyzaj İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ, Çağlar Plastik AŞ, Muşlu Kardeşler Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama, Uçak Kardeşler Gıda seracılık Uluslararası Nakliye Plastik yer aldı.