Güncelleme Tarihi:
PANDEMİ nedeniyle yaşanan dağıtım zorluklarına rağmen üretime devam eden tarım sektörünün yüzünü güldüren haber Rusya’dan geldi. Rusya’ya domates ihracatı kotası 200 bin tondan 250 bin tona yükseldi. Rusya Tarım Bakanlığı’nın aldığı kararın henüz resmi olarak açıklanmadığını söyleyen sektör temsilcileri, yılbaşından sonra yürürlüğe girmesinin beklendiğini belirtti.
KOTA TAMAMEN KALDIRILSIN
Rusya’nın aldığı kota artırımı kararın yaş sebze ve meyve sektörünü hareketlendirecek bir karar olduğunu belirten Batı Akdeniz İhracatçı Birliği’nin (BAİB) son dönem başkan yardımcısı Ergin Civan, bir hafta içinde kapıların açılıp domates ihracatın başlayacağı öngörüsünde bulundu. Rusya’nın kota uygulamaya devam etmesinin ihracatçıyı üzdüğünü söyleyen Civan, “Bu sebeple sürekli sıkıntılar yaşıyoruz. Kota azaldığında ihracatçımız risk yaşamamak için sipariş almak istemiyor. Kota doldukça tekrar arttırılması sürecinde de ticaretimiz kesintiye uğruyor. Bu uygulamanın tamamen kaldırılmasını istiyoruz” çağrısı yaptı.
EKONOMİ İÇİN SEVİNDİRİCİ
Rusya’nın domates kotasını artırmasının ihracatçımız ve ekonomimiz için sevindirici bir gelişme olduğunu söyleyen Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, “Rusya’nın kapılarını açtığı söyleniyor. Ancak bölgemizden hala Rusya’ya ürün gitmiyor. Kararın bir an önce fiili olarak uygulamaya girmesini bekliyoruz. Avrupa ihracatında yaşanan Christmas yoğunluğunun hafta başına kadar sürmesini bekliyoruz. Ancak önümüzdeki hafta gönderilecek ürünler yıl başına yetişmeyeceği için yoğunluk azalacaktır” ifadelerini kullandı.
Uslu: Süreç devam ediyor
Örtü altı sebzede dış pazarlarımızın başında gelen Rusya’nın domates ihracatı kotasının yükseltildiğini mecliste basın toplantısı düzenleyerek duyuran AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu da, “Rusya domates ihracatımıza kotayla sınırlamalar getiriyor. Önce 150 bin tonla başladı sonra hükümetimizin girişimleriyle 200 bin tona yükseltildi. Bu kota da dolunca hükümetimizin yoğun bir çalışmalarıyla 250 bin tona yükseltildi. Bu güzel haberi bu hafta içinde aldık. Onay süreci devam ediyor” ifadesini kullandı.
Kontrol altında
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarımsal üretimde zirai kalıntı olmaması için her aşamayı kontrol ettiğini anlatan Uslu, “Antalya seralarında döllenme akıllı arılarla yapılıyor, zararlılarla mücadele kimyasallarla değil faydalı böceklerle gerçekleştiriliyor. Çiftçilerimiz, pandemi sürecinin kahramanları arasında yer alıyor. Zor günlerde aralıksız çalıştılar. Ülkemizi hatta dünyayı beslediler” diye konuştu.