Güncelleme Tarihi:
SAVCILIK MAKAMI: “ZARAR GÖREN ŞİKÂYET ETSİN”
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nde yaşanan radyasyon sızıntısı ve hurda cihazla ışın tedavisi skandalıyla ilgili 3 öğretim üyesi hakkında görevi kötüye kullanma suçlamasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunan AÜ rektörlük makamı, önce savcılık daha sonra ise Antalya 4. Sulh Ceza Hâkimliği’nin verdiği kararlarla büyük bir şok yaşadı.
İDARİ CEZA ALMIŞLARDI
AÜ Rektörlüğü tarafından hazırlanan geniş kapsamlı dosyayı inceleyen savcılık makamı, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yüksek Disiplin Kurulu’nun kademe ilerleme ve kamu görevinden ihraç edilme cezalarına rağmen 3 öğretim üyesi (Prof. Dr. İsmail Boztosun, Yrd. Doç. Dr. Yiğit Çeçen, Prof. Dr. Melek Nur Yavuz) hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.
İHBARCI ŞİKÂYETÇİ OLAMAZ
Rektörlük makamı ise kovuşturmaya yer olmadığına dair karara jet hızıyla itiraz etti. Yapılan itiraz Antalya 4. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından kabul edildi. Ancak savcılık makamı bu seferde AÜ Rektörlüğü’nün kararı itiraz hakkının bulunmadığını öne sürdü. Bu tespite gerekçe olarak da AÜ’nün suçtan ‘zarar gören’ taraf değil, suçu ihbar eden taraf olduğunu savundu.
DOSYA İADE EDİLDİ
İtiraz üzerine ek karar alan Sulh Ceza Hâkimliği, AÜ’nün suçtan zarar gören sıfatının bulunmadığını, sadece ihbar eden olduğuna karar vererek kovuşturmaya gerek yoktur kararına itiraz edemeyeceğine hükmetti. Karar üzerine dosya Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade edildi.
65 SAYFALIK RAPOR
AÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı’nın 65 sayfalık soruşturma raporunda; kanser hastaları için kritik önem taşıyan ışın tedavilerinin hurda cihazlarla yapıldığı, güvenlik önlemi alınmadan yapılan izinsiz deneylerde foton, nötron sızıntısı yaşandığı vurgulanmıştı.