Güncelleme Tarihi:
Bülent ÜLKER/İBRADI, (DHA) - KONAKLAR ve düğmeli evlerin korunması için 2012 yılında 'Kentsel SİT' ilan edilen İbradı merkezinde İbradı Belediyesi'nin Koruma Amaçlı İmar Planı yapım çalışmaları başladı. Koruma İmar Planı tamamlanıp onaylandığında ilçe merkezinde 4 yıldır süren inşaat yasağı da sona erecek.
İbradı Belediyesi'nce, şehir plancısı Saadettin Gündüz'e yaptırılan planla ilgili bilgilendirme toplantısı Muammer Aksoy Kültür Evi'nde yapıldı. Toplantıda konuşan plan müellifi Saadettin Gündüz, Koruma İmar Planı için Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ile Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Kavas'ın da içinde yer aldığı bir araştırma ekibinin İbradı'daki tarihi evlerle cami, kıraathane, çeşme ve su kemeri gibi sivil mimarlık örneklerinin rölevelerini çıkartıp, raporlarını yazdığını belirterek, Koruma İmar Planı çalışmalarında İbradı'nın kısmen sağlam olan mimari yapılarının koruma ve kullanma dengesini bozmamaya özen gösterdiklerini söyledi.
İbradı Koruma İmar Planı çalışmalarında son aşamaya geldiğine dikkati çeken Gündüz, "Plan ekim ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayına sunulacak. İbradı Koruma İmar Planı tamamlanıp onaylandığında ilçe merkezinde 4 yıldır süren inşaat yasağı da sona erecek" dedi.
İbradı'nın endemik bitki zengini doğası ve sivil mimari yapı örneği ve mutfak kültürü çeşitliliği açısından da çok zengin bir ilçe olduğunu vurgulayan Sadettin Gündüz, "Sadece konak ve düğmeli evleri değil, bahçe içindeki iki katlı konutların ve yazlık yaşam alanı olan bağ evlerinin tamamı onarılıp planlı şekilde kültür ve doğa turizmine açılarak buraya içinde halkın da yaşadığı büyük bir tatil köyü gibi yeni bir fonksiyon kazandırabilir" diye konuştu.
2017 yılı proje ve onarım desteğini almak için ev sahiplerinin toplu başvuru yapmasını öneren şehir plancısı Sadettin Gündüz, "İbradı'daki ev sahipleri 2016 yılı kasım ayından önce bakanlığa topluca başvurduğu takdirde eski evlerin onarımı için verilen para desteği alma olasılığı artar. Evlerin rölevelerini almamız ve mimari raporlarını yazabilmemiz için bizi evinize davet edin" dedi.
Tarihi Kentler Birliği üyesi olan İbradı'nın ilçe merkezinde ilk koruma kararı 35 yıl önce 6 konak ile tarihi cami ve mezarlığın 'kültür varlığı' olarak tesciliyle başlamıştı. Daha sonra Ormana Beldesi ve Ürünlü Köyü'nün tamamı 'Kent SİT' olarak korumaya alınmıştı. 2012 yılında da ilçe merkezindeki 100 kadar düğmeli evden 29'u ile 16 konak ve 3 bağ evi tescillenmişti. İbradı'da korumaya alınan sivil mimari örnekleri arasında 2 cami ile birer de belediye binası, hamam, su kemeri, köprü, kıraathane ve demirci dükkanı bulunuyor.
FOTOĞRAFLI