Güncelleme Tarihi:
ANTALYA (AA) - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı tarafından yürütücülüğü yapılan Burdur, Antalya ve Muğla illerinde devam eden "Honamlı ve Kıl Keçisi Halk Elinde Islah Projeleri"nin 2014 yılı değerlendirme toplantılarının ilki Antalya'da yapıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı ile Antalya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin katkılarıyla Antalya ilinde yürütülen "Honamlı ve Kıl Keçilerinin Halk Elinde Islahı Projeleri"nin 4. yılını tamamlaması nedeniyle Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Konferans salonu'nda tören düzenlendi.
Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, törende yaptığı konuşmada, böylesine önemli bir projenin Antalya'da yapılması çok güzel olduğunu belirterek, hayvan ıslahının uzun soluklu ve kolay olmadığını vurguladı.
Çobanların kendi ıslahını yaptığını fakat bilimsel bir destek alınması gerektiğini dile getiren Dallı, "Proje sayesinde keçi ve koyun veriminde ve doğum oranlarında bir artış oldu. Sürüde yüzde 10'dan yüzde 4'e kadar ölüm oranında düşüş yaşandı. Bunlar işletmemize gelir ve verim olarak dönüyor" dedi.
Dallı, projenin başarısında proje lideri Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin, Proje Teknik Elemanları ve İl Müdürlüğü çalışanlarının büyük emeği olduğunu belirtti.
Üreticilerin her zaman yanında olduklarına vurgu yapan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümtaz Nazlı da "Bize düşen her konuda desteğe ve hizmet vermeye hazır olduğumuzu bilmenizi isterim" diye konuştu.
Antalya ili Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk de çobanların ülke yasalarında yer alması için bu tür projelerin var olması gerektiğine dikkat çekti.
-4 yılda 2 milyon lira destek
Proje lideri Doç. Dr. Özkan Elmaz da, yaptığı sunumda Burdur, Antalya ve Muğla illerinde devam eden ıslah projede 4 yılı geride bıraktıklarını ve projenin amaçlarını genetik çeşitliliğin korunması, evcil hayvan genetik kaynaklarının yok olmalarının önlenmesi, sürdürülebilir yetiştiriciliğinin sağlanması, ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılan hayvan ırklarının ıslahı olarak sıraladı.
Elmaz, proje kapsamında 2011 yılından itibaren 4 yıllık süreçte ise üreticilere toplam 2 milyon 96 bin 230 lira destekleme ödemesi yapıldığını aktaran Elmaz, son iki yılda proje sayesinde hem Antalya ve hem de Türkiye'deki keçi sayısında artış olduğunu kaydetti.
Toplantının ardından Honamlı ve Kıl keçileri için büyüme, yaşama gücü ve döl verimi performanslarına göre başarı gösteren 18 üreticiye plaketleri Burdur Vali Yardımcısı Bülent Uygur ve protokol üyeleri tarafından verildi.
Toplantıya Burdur İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü sayın Rıfat Erkal, , Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Muammer Saygılı, Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Aygan, Antalya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan ve çobanlar katıldı.