Güncelleme Tarihi:
HER ceza doğru mu? Keyfi veya kasti ceza kesilebilir mi? Cezalara itiraz ve cezanın iptalini nasıl yapabiliriz? İstismarlarda nereye şikâyet edebilir gibi ilginç ve ciddi şikâyetler alıyoruz.
Trafik fahri müfettişlerinin kendilerine emanet edilen görevi vicdana ve belgeye dayalı yapacaklarına inanıyoruz. Burada görevini layıkıyla yapan fahri müfettişlerimizi de tenzih ediyoruz.
***
Geçenlerde Samsun’da bir fahri trafik müfettişin kestiği çok ilginç bir ceza gündem oldu. Kırmızı ışıkta beklerken stop eden sürücüye fahri trafik müfettişi tarafından kavşakta aracını durdurduğu gerekçesiyle 196 lira ceza kesildi.
***
Sürücü, ‘Kavşaklarda aracın motorunu durdurmak’ suçundan dolayı kesilen cezasının iptali için Samsun 1’ci Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu. Sürücü savunmasında “Kiralık araç kullanıyordum. Otomobilin fabrika çıkışlı kendi özelliği olarak start-stop bulunuyordu. 4’lü kavşakta bekleme yaptığım esnada star-stop devreye girdi. Yaklaşık 2 gün sonra posta yoluyla evime trafik cezası geldi” açıklamasında bulundu.
***
Trafik Ceza Kanunu’nda 57/1-e, ‘kavşaklarda gereksiz yere durmak, yavaşlamak veya araçtan inmek trafiği tehlikeye düşüreceği için araç sürücüsüne idari para cezası uygulanır’ der.
Bir fahri trafik müfettişi gerçekte trafikte kural ihlali olmadan görev alanına girmeyen bir şekilde ceza tutanağı düzenlerse o tutanak iptal edilir. Kasti olarak ceza uyguladıysa hakkında 3 ay hapis cezası verilecek şekilde soruşturmaya maruz kalabilir.
***
Bu nedenle ceza tutanağı ile karşılaşan sürücüler o trafik kusurunu yapmadıklarından eminlerse cezayı öğrendikleri yani kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün zarfında sulh ceza hakimliğine başvurarak iptali için dava açabilirler. Burada önemli olan o tutanakta belirtilen tarihte ve yerde trafik suçunun işlenmemiş olmasıdır. Bunu kanıtlayabilecek olan her sürücü tereddüt etmeden sulh ceza hakimliğine dava açıp cezayı iptal ettirebileceği gibi o tutanağı düzenleyen kişi hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda da bulunabilir. Savcılık tutanağı düzenleyen kişiye ulaşarak konuyu soruşturur ve haksız yere tutanak düzenlenmişse düzenleyen fail hakkında ceza davası açılabilir.
***
Fahri trafik müfettişleri kural ihlali tespitini ihlal eder onu ceza tutanağına dönüştürmek trafik denetleme şubenin görev ve yetki alanındadır. Araçlarda start stop özelliğinin olması herhangi bir şekilde kural ihlaline yol açmaz. Bu özellik olmayan araçlarda kavşaklarda, kırmızı ışıkta durabilir. Ne var ki kavşakta gereksiz yere durup trafiği engellemek kural ihlali olduğundan bu durumda ceza tutanağı düzenlenerek sürücüye tebliğ edilir.
***
Trafik kural ihlali yapmadığını ispatlama hükümlülüğü sürücüdedir. Sürücüler kural ihlali yapmadıklarından eminler ve kanıtlayacak durumları varsa belgeleri ile sulh ceza hakimliğine başvurup tutanağın kasti düzenlenip düzenlenmediği anlaşılıp bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulabilir.” Ayrıca, belge ve kanıta dayanmayan cezai işlemleri, Anayasa’nın 2., 11. ve 36. maddelerine de aykırıdır. Yani vatandaşın hakları Anayasa güvencesindedir. Sanıyorum sürücü kavşakta geç veya yavaş hareket ettiğinden dolayı da ceza düzenlenmiş olabilir. Adli süreci beklemekte yarar var.