Güncelleme Tarihi:
İŞ dünyasının başarılı kadınları arasında yer alan Lokman Ecza Deposu Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Öz, ‘bir farkındalık günü’ olarak değerlendirdiği 8 Mart’ta kadınlara cesaret, özgür düşünce ve kararlılıkla yollarında ilerleyebilecekleri mesajını verdi. İş gücüne katılan kadınlar için iş dünyasının püf noktalarına değinen Öz, kadın girişimciliğinin daha etkin şekilde desteklenmesi için çağrı yaptı.
8 MART FARKINDALIK GÜNÜ
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün aslında kadın hakları günü olarak algılanması gerektiğini ifade eden Öz, kadınların yaşadığı sorunların başında eğitimin geldiğini vurguladı. Öz, “Anne babanın eğitimde ayrımcılık yapmaması bir kız çocuğunun gelecekteki hayatında en temel belirleyici oluyor. Kadının ekonomik, siyasi ve sosyal başarısı, aynı zamanda toplumun gelişmişliğinin de bir göstergesi. Gelişmiş kadın, gelişmiş toplum demektir. Günümüzde kadınların problemleri ve kaygıları çok geniş bir skalada karşımızda duruyor. Kadın sorunlarını ve haklarını sadece bir gün konuşmak anlamsız gibi görünse de bugün farkındalık yaratmak adına çok önemli bir gün” diye konuştu.
KRİZDEN KADIN ETKİLENİYOR
Kadınların yaşadıkları temel sorunları eğitim, çocuk yaşta evlilik, şiddet, geçim zorlukları, işsizlik, zorlu çalışma koşulları olarak sıralayan Hatice Öz, “Gelişmiş ülkelerde bile bu sorunlar mevcut. Cins ayrımcı bir yaklaşım var. Kadınların tüm dünyada erkeklere nazaran işlerini daha kolay kaybettikleri, işsizlik sorunlarını daha ağır yaşadıkları bir gerçek. Krizlerden de en çok kadınlar etkileniyor. Eğitim gördüğü halde ev kadınlığını seçmiş ya da buna mecbur kalan, dolayısıyla üretimden çekilen kadınlarımız hiç de azımsanmayacak kadar yüksek sayılarda” dedi.
ŞİDDETE KARŞI YASAL DÜZENLEME
Kadınların hukuki süreçlerde kanun önünde yaşadıkları sorunlara da değinen Hatice Öz şunları söyledi: “Güven içinde, özgürce yaşamak sadece kadın değil, aynı zamanda bir insan hakkıdır. Toplumumuzda maalesef bazı bölgelerin kendine özgü sosyal kültürel özellikleri yasal düzenlemelerin gerisinde kaldığından dolayı o bölgelerdeki kadınlar bu haklara daha zor erişiyor. Özellikle kadına şiddet konusunda yasal değişikliklerin yapılması zorunlu hale geldi.”
HER ADIMDA KADINLAR VAR
Lokman Ecza Deposu bünyesinde mal kabulden finansa, telefonla satıştan kalite kontrole, bilgi işlemden insan kaynaklarına işin her adımında kadınların yer aldığına vurgu yapan Hatice Öz, “Ürünleri sahibine ulaştıran kuryelerimiz, reyon görevlilerimiz, bilgi işlem personelimiz ve bunun gibi çok geniş yelpazedeki görevde kadın kadrolarımız çalışıyor. İnsanların görmeye alışık olmadıkları alanlarda bile kadınları istihdam edip nasıl harikalar yarattıklarını görüyoruz. Şu anda şirketimizde kadın eli değmeyen hiçbir birimimiz yok. Lokman Ecza Deposu’nda çalışan yaklaşık 150 kişilik ekibimizin yarısından fazlasının kadın iş gücü olmasının gururunu yaşıyorum” dedi.
İHTİYACA GÖRE TEŞVİK ŞART
Devletin kadınları iş dünyasına dâhil etmeye yönelik teşviklerinin detaylandırılması gerektiğini belirten Hatice Öz, istihdam ve girişimciliği artırmak için farklı destek modellerinin oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Öz, sözlerine şöyle devam etti: “Anadolu’nun üretici kadınlarına farklı, kentlerdeki yeni girişimcilere farklı teşvikler verilmeli. İhtiyaca ve bölgenin özelliklerine göre hazırlanacak bir programla çok daha etkin destek sağlanmış olur. Çünkü önemli olan kadının cesaretle yürüdüğü yolda önüne çıkan engelleri aşmasına imkân sağlamak. Kadın girişimcinin finansa erişiminin kolaylaştırılması ve iş süreçlerinde ayrıcalıklı bir statüde değerlendirilmesi gerekiyor.”