Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’da kurulan Uluslararası Helal Turizm Derneği, sektör temsilcileri arasında kavram tartışmasına neden oldu. Sosyal medya üzerinden başlayıp birlik, federasyon ve sivil toplum kuruluşlarının gündemine giren konuyla ilgili iki farklı görüş tartışmaya açıldı.
‘YANLIŞ ANLAŞILABİLİR’
Helal turizm kavramının ilk kez tartışılmadığını ancak dernekleşme sürecinin konuyu yeniden gündeme taşıdığını dile getiren Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, şöyle dedi: “Ürünümüzü elbette farklılaştıracağız ancak kavramların da doğru yerde kullanılması şart.”
‘MUHAFAZAKÂR ÖNERİSİ’
“Birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var” diyen Yağcı, “Bazı ifadeleri yabancı dilden Türkçeye çevirirken sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu da kafa karışıklığı yaratıyor. Bu karışıklığı engellenmek için ‘helal turizm’ yerine ‘muhafazakâr’ turizm kavramı kullanılabilir. Çünkü biz de yaptığımız işin helal olduğuna inanıyoruz. Bu önerimiz dikkate alınmalı” dedi.
‘ÖNEMLİ OLAN HÜRRİYETLER’
Helal kavramının doğru anlaşılması gerektiğinin altını çizen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yurtdışı Temsilcisi Hüseyin Baraner, “Turizmi çeşitlendirmeye yönelik her çalışma desteklenmeli. Sabaha kadar çılgın eğlencelerin yapıldığı, bol içkinin satıldığı mekânlar ne kadar normalse bu tarzı benimsemeyen, inancı doğrultusunda tatil yapmak isteyenler de olacaktır. O nedenle kavramları tartışmak çok doğru değil. Turizmdeki kırmızıçizgi hürriyetlerin engellenmemesi olmalı” diye konuştu.
‘HELALİ HARAMI ÖLÇEMEYİZ’
Dernek olarak uluslararası çalışmalar yapacaklarını kaydeden Uluslararası Helal Turizm Derneği Başkanı Erdal Türk, şöyle dedi: “Helal kavramını dini bir niteleme olarak değil, turizm çeşitlemesi olarak kullanıyoruz. Hedefimiz de Avrupa’daki Müslümanlar, Endonezya, Malezya gibi ülkeler. Kendimizi mevcut turizm sistemine alternatif olarak görmüyoruz. Tek amacımız turizm pastasındaki payımızı artırmak. Yoksa haramı helali ölçmek gibi bir kaygımız yok.”
'GEREKSİZ TARTIŞMALAR’
Helal kavramı tartışmasını değerlendiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye’de muhafazakâr kesimlere hitap eden birçok tesisimiz zaten var. Yapılan bazı şeyler çok gereksiz oluyor. Böyle kavramlara ne gerek var? Biz kendimizden şüphe mi duyuyoruz? Turizmi konuşacaksak çok farklı şeyler gündemde olmalı” diye konuştu.
‘KAVRAMLAR ÇOK ÖNEMLİ’
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Konuyu biz de gündemimize aldık. Sektör temsilcilerimizle de tartışacağız. Turizmde çok çeşitli ürünler var. Tabi bazı kavramların nasıl kullanıldığı da önemli. O nedenle helal kelimesinin yerine başka bir şey kullanılabileceğini düşünüyorum” dedi