HAVA KALİTESİNE ‘SERA’ ETKİSİ

Güncelleme Tarihi:

HAVA KALİTESİNE ‘SERA’ ETKİSİ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2019 10:46

Antalya’nın hava kalitesi yeniden tartışmaya açıldı. Uzmanlar, koş ayı ile birlikte özellikle seralarda kullanılan kontrolsüzce kullanılan katı yakıtların hava kirliliğini Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartlarının üzerine çıkardığını vurguluyor.

Haberin Devamı

HAVA sıcaklığının hızla düşmesiyle birlikte sera ve konutlarda artan kömür kullanımı Antalya’daki ‘hava kalitesi’ endişesini yeniden gündeme taşıdı. Mevcut hava kalitesi ve alınması gereken önlemlerle ilgili Hürriyet’e konuşan uzmanlar, denetim ve yakıt tüketimi bilincine dikkat çekiyor.


TORBA-LASTİK YAKMAYIN!
Kış öncesi baca temizlik ve bakımlarının yapılması, kalorifer ve sobalarda naylon, poşet, lastik ve kömür torbalarının yakılmaması gerektiğini vurgulayan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, şu uyarıları yaptı: “Antalya’da doğal gaz kullanımı artsa da kent merkezinde bazı bölgelerde kömür kullanımı yaygın.”


DENETİM ÇOK ÖNEMLİ
“Ayrıca tarımda kömür kullanımı hâlâ devam ediyor. Seralarda kullanılan kömürün, lastik ve plastik gibi maddelerin yakılmasının hava kirliliği seviyesini attırıyor. Binlerce dönümlük üretim alanıyla seralar, yüksek yakıt tüketimleri ile en önemli kirleticilerin başında geliyor. Bu kapsamda denetim ve bilinçlendirme çalışmaları en üst noktaya çıkarılmalı.”

Haberin Devamı


SAATLER DÜZENLENMELİ
Seralarda güneş enerji kullanımının artması gerektiğine dikkati çeken Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, “Kömür kullanımını yasaklayamayız ancak Mahalli Çevre Kurulu tarafından tavsiye edilen akşam ilk yakım saatinin 16.00-18.00 arasında yapılmasını sağlayabiliriz. İlk yakım saatinin, rüzgârın karadan denize doğru kararlı bir şekilde esmeye başladığı 20:00-21:00 saatleri arasında yapılması, Antalya hava kalitesini olumlu yönde etkileyecektir” dedi.


TORBALANMIŞ KÖMÜRE DİKKAT
Kömür kalitesi denetimlerine de vurgu yapan ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin konuya hassasiyet göstermesini isteyen Kurt, “İthal kömürler ve torbalanarak şehre getirilen kömürler için gerekli yasal düzenleme yapılarak içeriğinin Antalya Büyükşehir Belediyesi ekiplerince tespit edilmesi gerekiyor. Oysa mevcut düzenlemede torbalanmış kömürler ve ithal kömürlerin şehre giriş ve satışında herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Bu durum kentimiz için büyük bir risk” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!