Güncelleme Tarihi:
Mithat ABAKAN/MANAVGAT, (DHA) - MANAVGAT Devlet Hastanesi'nde sağlık personeli ve vatandaşa yönelik 13 Eylül Dünya SEPSİS Günü dolayısıyla bilgilendirme semineri düzenlendi.
Dünyada her yıl 6 milyon insanın ölümüne sebep olan SEPSİS hastalığı ile mücadele etmek ve halk arasında farkındalık oluşturmak amacıyla 13 Eylül Dünya SEPSİS Günü'nde, Manavgat Devlet Hastanesi'nde sağlık personeli ve vatandaşa yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. Türk Yoğun Bakım Derneği'nin görevlendirdiği SEPSİS eğitmeni anestezi ve reanimasyon uzmanı Berna Aşan tarafından verilen seminerde hastalık ile ilgili farkındalık oluşturma, tanı, tedavi ve ileri tedavi konularında bilgi verildi.
SEPSİS'in çok ciddi bir hastalık olduğunu, dünyada her yıl 30 milyondan fazla insanda geliştiğini ve 6 milyon insanın ölümüne yol açtığını vurgulayan Berna Aşan, "Hastanelerde gerçekleşen ölümlerin yarısından fazlasının, dünyada 5 yaşına gelmeden her yıl 5 milyon çocuğun ölümüne ve yine her yıl 100 bin annenin hayatını kaybetmesine neden olan SEPSİS hastalığı hakkında çok fazla araştırma yapılmamasına karşın, Dünya Sağlık Örgütü bu hastalığı 2017 yılında mercek altına aldı" dedi.
ÖLÜM ORANI ÇOK YÜKSEK
Erken tanı konularak tedavi edilmemesi halinde hastalığın birçok organda yetmezliğe, şoka ve yüksek oranda ölüme yol açtığına dikkati çeken Aşan, "Dünyada en fazla hastalığa neden olan tablodur. Yapılan çalışmalar her gün SEPSİS oranlarının artış gösterdiğini ortaya koyuyor" diye konuştu. SEPSİS hastaları için uzun süreli hastane yatışının söz konusu olduğunu aktaran Aşan, çok pahalı antibiyotik tedavilerinin yapıldığını vurguladı. SEPSİS ile mücadelenin zor olduğunun ve hastalığın dünyanın her yerinde benzer sıklıkta görüldüğünün altını çizen Aşan, mücadelede başarı şansının erken tanı ve uygun antibiyotik tedavisine bağlı olduğunu kaydetti.
SEPSİS NEDİR, NEDEN OLUR?
SEPSİS (kan zehirlenmesi), bir mikrobun kanda ya da dokularda çoğalması sonucunda ortaya çıkan vücuttaki hasar halini ifade eder. SEPSİS, hayati risk taşıyan bir enfeksiyondur ve yoğun bakım ünitelerinde ölümlerin en önemli sebebidir. Kana bakteri veya toksin karışmasıyla oluşan SEPSİS vakalarının sadece yüzde 50'sinde enfeksiyon etkenlerini tespit edilebilmektedir. SEPSİS vakaların yüzde 40'ı akciğer enfeksiyonuyla başlamakla birlikte idrar yolları enfeksiyonu da önemli bir etkendir. Derideki bir yarada mikrop kapma nedeniyle enfeksiyon meydana gelmesi, apsenin patlaması sebebiyle iltihabın kana karışması, boğaz enfeksiyonu ve bağırsak iltihabı nedeniyle de septisemi oluşabilir. Diş iltihabı bile SEPSİS'e neden olabilir.
FOTOĞRAFLI