Hastalara 'diyabet' eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Hastalara diyabet eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2016 17:49

Hastalara 'diyabet' eğitimi

Haberin Devamı

 

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü' nedeniyle panel düzenlendi.

Osmanlı Salonu'nda düzenlenen panele, Doç. Dr. İbrahim Aslan, Dr. Süheyla Görar, Dr. Işılay Kalan Sarı ve Diyabet Eğitim Hemşiresi Öznur Aydoğmuş konuşmacı olarak katıldı. 'Diyabetin başlangıcı, tedavisi ve erken tanının öneminin anlatıldığı paneli çok sayıda hasta ve yakını izledi. Panel öncesi diyabet hastalarına şeker oranının düşmemesi için mandalina ikram edildi. Doç. Dr. İbrahim Aslan, hastaların protein kaçağından dolayı 3 ayda bir mutlaka doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Diyabet Eğitim Hemşiresi Öznur Aydoğmuş ise eker hastalığı olarak bilinen diyabetin, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan, ömür boyu süren ve şeker yüksekliğiyle seyreden bir hastalık olduğunu söyledi.

Diyabet eğitiminin önemine de vurgu yapan Aydoğmuş, "Diyabet hastası yaşam tarzını mutlaka değiştirmeli, alkol, sigara, tuz, margarin yağdan uzak durmalı, günde 3 öğün insülin alan hastalar 2 saatte bir beslenmeli" dedi.

Dr. Süheyla Görar ise diyabet komplikasyonlarına dikkati çekerek, kan şekeri kontrolünün sağlanamaması halinde vücutta kısa veya uzun dönemde sağlık sorunları oluştuğunu dillendirdi. Görar, şöyle devam etti:

"Diyabet, küçük ve büyük damarlarla birlikte sinirlerin de hasar görmesine neden olabiliyor. Gerektiği gibi kontrol edilmez ise kalp- damar hastalıklarına, böbrek yetmezliğine, körlük, sinir hasarı ve diyabetik ayak gibi çeşitli sorunlara yol açabiliyor."

Dr. Işılay Kalan Sarı da, 'diyabetin önlenmesi' konusunda bilgiler verdi. Dr. Sarı, diyabet hastalarının proteinli gıdaları uygun miktarda tüketmeleri gerektiğinin altını çizdi. Dr. Sarı, sakatat, salam-sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinden kaçınılmasını, etli yemeklere yağ ilavesi yapılmamasını, düzenli ve orta düzeyde fizik aktivitesi yapılmasını önerdi.

Panelin ardından ise hastane girişinde açılan stantta, 'diyabet nedir', 'diyabet ve beslenme', 'diyabette ayak ve cilt sorunları', 'insülin kalemi nasıl kullanılır?', 'diyabetin hasarları', 'diyabet ve egzersiz', 'diyabet nasıl tedavi edilir' başlıklı 'diyabet destek programı' dağıtıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!