Halk sağlığında sıcak uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2017 11:39

Halk sağlığında sıcak uyarısı

Haberin Devamı

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, hava sıcaklığının 44 derece kaydedildiği kentte, zorunlu kalınmadıkça saat 10.00- 14.00 arasında güneşe çıkılmaması uyarısında bulundu.

Antalya İl Halk Sağlığında yapılan açıklamada, hava sıcaklığının 44, deniz suyu sıcaklığının 29 derece kaydedildiği turizm kentinde, artan hava sıcaklıklarının birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiği vurgulandı. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığı, metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığının kaydedildiği açıklamada, şunlara yer verildi:

"Kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir. Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir."

EN FAZLA YAŞLI VE HAMİLELER ETKİLENİYOR

Yaz sıcaklığından en çok çocuk, yaşlı, hamile, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerin etkilendiğinin kaydedildiği açıklamada, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapıldı. Sıcak havalarda en sık yapılan beslenme hatasının öğün atlamak olduğuna değinilen açıklamada, "Toplam öğün sayısı 2 öğüne düşmekte ve bu da kan şekerinde düşmeye, halsizliğe, metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olarak vücutta yağ oranının artmasına neden olur. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan besinlerden 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı" denildi.

BOL SIVI TÜKETİN

Bol sıvı tüketilmesinin önemine işaret edilen açıklamada, "Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyacı sıvıdır ve özellikle sudur. Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nem ile deri, solunum, idrar ve dışkı ile normalden fazla sıvı ve mineral kaybı olur. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine elektrolit dengesini de rahatlıkla sağlayacak süt, ayran, kefir, maden suyu, ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir" ifadelerine yer verildi.

Besin zehirlenmelerine de işaret edilen açıklamada, şunlara yer verildi:

"Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. Kalp ve tansiyon hastaları özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-14.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalıdır. Sabah ve akşam saatlerinde güneş etkisini kaybedince dışarı çıkmalılardır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!