Güncelleme Tarihi:
TÜKETİCİLERİMİZİN en çok sıkıntı yaşadığı konular küçük meblağlı ürün ve hizmetlerde yaşanan mağduriyetler sonrası başlayan hak arayışlarında oluyor.
*
Meblağa küçük olunca tüketici avukata gitmeye çekiniyor. Çünkü ürün bedelinden çok daha fazla avukatlık ücreti ödemek istemiyor. İşte bu durumun çaresi de 6502 Tüketicinin Korunması Yasası’nda var.
*
Tüketicilerimiz, tüketici hakem heyeti ve tüketici mahkemesinde haklarını arayabilir, tüketici mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemeleri yetkilidir.
*
İllerde ilçe hakem heyetleri, büyükşehirlerde ise meblağ durumuna göre hem ilçe hakem heyeti hem de il ticaret müdürlüklerindeki hakem heyetleri yetkilidir.
İŞTE YETKİ ALANLARI
Tüketici hakem heyeti 7 bin 550 liraya, il hakem heyeti 11 bin 330 liraya, tüketici mahkemeleri ise 11 bin 330 liranın üstündeki anlaşmazlıklarda yetkilidir.
*
Tüketiciler mahkemeye gitmeden önce adliyedeki arabuluculara başvurmalı ve önce uzlaşma yolunu denemeli. Uzlaşma olmadığı takdirde hiçbir harç ödemeden dava açılabilir.
HAKEM HEYETİNDE DURUM NE?
Tüketici hakem heyetleri bir nevi sağlık ocağı gibidir. Nasıl ki büyük hastaneye gitmeden önce semtimizdeki aile hekimliği bulunduğu sağlık ocağına gidiyoruz, burada da tüketicilerimizin tüketici mahkemelerinden önce ilk müracaat yeri hakem heyetleri olmalı.
*
Tüketici hakem heyet kararları mahkeme kararı kadar etkili. Yani, uyulmayan kararlarda icra takibi ve icradan satış bile gerçekleştirilebiliyor.
*
Hakem heyetleri ilçe kaymakamlığında yer alırlar. Tüketiciler gidip şikayetlerini yapabilir veya internet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Hiçbir bedel ödemeden hakkınızı arayabilirsiniz.
*
Tüketici, hakem heyetinden çıkan kararı beğenmez ise 15 gün içerisinde en yakın tüketici mahkemesine itiraz da bulunabilir. Tüketici mahkemesi bilirkişi gerektiren durumlarda gider avansı ister.
*
Bu da yaklaşık 500 ila 600 lira arasında bir bedel. Tüketici haklı çıkarsa bu bedelin satıcı tarafından ödemesi istenecektir.