GÜRÜLTÜ ÇİLESİNE ‘HARİTALI’ ÇÖZÜM

Güncelleme Tarihi:

GÜRÜLTÜ ÇİLESİNE ‘HARİTALI’ ÇÖZÜM
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2019 10:23

Gürültüyle etkin mücadele için İspanya ve İtalya’daki planlama ve denetim yöntemlerini inceleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte gürültü haritaları hazırladı.

Haberin Devamı

GÜRÜLTÜYE KARŞI ‘EYLEM PLANI’
ANTALYA Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Avrupa Komisyonu Programı kapsamında hazırlanan ‘Gürültü Projesi’nde, Akdeniz mücadele yöntemlerini tespit etti ve Antalya’da uygulamak üzere harekete geçti. İspanya ve İtalya’nın gürültü izleme sistemleri ve belediyelerin çevresel gürültü uygulamaları incelendi. Gürültü haritaları ve eylem planları hazırlanırken, eğitimler de planlandı. Müdürlük tarafından 15 Aralık’a kadar sürdürülecek olan proje için iki ülkeden akustik konusunda deneyimli kurumlarla işbirliği yapılıyor.
RUHSATTAN ÖNCE DENETİM
Yoğun turistik faaliyetler nedeniyle Antalya’da eğlence kaynaklı gürültünün önemli bir sorun olduğunu dile getiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, projeyle ilgili şöyle bilgi verdi: “Antalya’da açılan eğlence işletmeleri, yerel yönetimleri ve il müdürlüğü denetim ekiplerini vatandaşla karşı karşıya getiriyor. Bu sorunun çözümü için Antalya gibi yılın 6-7 ayında açık alanda eğlenme alışkanlıkları olan Akdeniz havzasında bulunan ülkelere odaklandık. Gürültü denetimlerinin nasıl yapıldığını, mevzuatlarının nasıl işlediğini ve sonunda nasıl başarıya ulaşıldığını inceledik. İlk gördüğümüz fark, gürültü denetimlerini devletin değil yerel yönetimlerin yapıyor olmasıydı. Bu ülkelerde belediyelerin gürültü mevzuatları ve denetim ekipleri var. Ruhsattan önce binalardaki ses izolasyon değerleri hesaplanıyor. Belediye işletmeye ruhsat verirken çevredeki hassas alanları iyi irdeliyor. Denetimlerin belediyelerin sorumluluğunda olması, hızlı müdahale bakımından avantaj sağlıyor. Antalya’da da böyle bir sisteme geçilmeli.”
UZAKTAN İZLEME SİSTEMİ
Proje kapsamında Akdeniz ülkelerinde hazırlanan stratejik gürültü haritaları ve eylem planlarının da incelendiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, “Antalya’da yüksek gürültünün olduğu tüm bölgeler tespit edilerek gürültü haritası hazırlandı. İkinci aşamada eylem planının hazırlanmasına geçildi. Tespit edilen gürültü sorunlarının nasıl çözülebileceğine ilişkin eylem planları, Büyükşehir Belediyesi tarafından önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Son aşamada yerleşim yerlerinin akustik durumu da incelenecek. İspanya ve İtalya’da haritalama ve eylem planı gibi çalışmalar çevre ajansları üzerinden yürütülüyor. Yurtdışında uygulanan, Türkiye’de de bir iki yerde olan ‘uzaktan izleme sistemleri’ var. Bu istasyonlar bulunduğu bölgedeki ses seviyelerinin limiti aşıp aşmadığını tespit ediyor. Bu sistem Antalya’ya kurulursa gürültü sorununu büyük ölçüde çözeriz” dedi.
ŞİKAYET SAYISI HER YIL ARTIYOR
Türkiye genelinde gürültü şikayetlerini denetlemek için temelde iki kurum var. Belediyeler eğer yetki devri varsa denetim yapabiliyor. Ama yoksa denetimi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yapıyor. Antalya’da denetim için yetki devri sadece Manavgat, Kemer ve Alanya’da var. Merkezde ve diğer ilçelerde şikayetlere İl Müdürlüğü ekipleri gidiyor. Araştırmaların gürültünün sadece denetim yaparak çözülemeyeceğini gösterdiğini belirten proje ekibi, “Gürültü cezası 36 bin 170 lira. Aynı işletmeyle ilgili 3 yıl içerisinde bir daha şikayet gelirse 2 katı, yine tekrarlandığında da 3 katı ceza uygulanıyor. Hala kurallara uyulmaması halinde işletmelere verilen canlı müzik izin belgesi iptal ediliyor. Cezadan sonra işletmelere süre verilerek gerekli tedbirleri almaları isteniyor. Ama denetimlerin ve idari yaptırımların sorunu çözmediğini elimizdeki veriler gösteriyor. Her geçen yıl şikayet ve uyguladığımız idari yaptırım sayısı artıyor” diye bilgi verdi.

BAKMADAN GEÇME!