Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Rasim Gündüz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 10 Ocak'ların 'kahır günü' olduğunu kaydetti.
Rasim Gündüz, açıklamasında, gelişmiş demokrasilerin vazgeçilmez unsurlarından biri olan basının gerek yayıncı bakımından gerekse çalışanlar bakımından büyük sorunlarla yüz yüze bulunduğuna dikkat çekti. Yasama, yürütme ve yargının yanında 4'üncü kuvvet olan basının acil sorunlarının çözümü için TBMM'nin harekete geçmesini isteyen Gündüz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Dayanışma günü olarak kutladığımız '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı' nedeniyle, çözüm bekleyen sorunlarımızı kamuoyuyla bir kez daha paylaşmak istiyorum. Ülkemizde, medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duyulmaktadır. İfade özgürlüğünden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan meslek kanununa kadar bir dizi sorunumuz, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile çözümlenmeli ve alınan kararlar ivedilikle uygulamaya konulmalıdır."
İŞSİZLİK VE DÜŞÜK ÜCRETLE ÇALIŞMA REKOR DÜZEYDE
Basındaki işsizlik ve düşük ücretle çalışmanın rekor düzeyde olduğunu kaydeden Rasim Gündüz, "İletişim fakültelerinin mezunları çaresiz, yarınsız durumda. AB standartlarında ekonomik düzen ve demokrasi hedefleyen Türkiye'de bu hedefle ters orantılı gelişmeler yaşanmaktadır. Basın çalışanları ve yayıncı kuruluş temsilcileri siyasetçilerin tercih ettiği özensiz dil ve üslubun da etkisiyle adliye koridorlarında çile doldurmakta, hapis cezalarıyla karşı karşıya bulunmaktadır" dedi.
57 YIL ÖNCESİNDEN DAHA KÖTÜ
Özellikle çalışma koşullarının mutlaka iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Rasim Gündüz, şöyle devam etti:
"10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı.
Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce icra etme olanakları bakımından, ne yazık ki 10 Ocak 1961'den çok daha kötü koşullara sahipler. Basın özgürlüğünü ele alan yasalar yeniden düzenlenmeli, yazdıkları yazılar nedeniyle tutuklu bulunan gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır."
ÖRTÜLÜ SANSÜRLE KARŞI KARŞIYA
Basın sektörünün yayıncı kuruluşlar bakımından da sıkıntıların hat safhaya ulaştığı bir dönemi yaşadığını kaydeden Gündüz, "Basın yayın kuruluşları, siyaset kurumunun hedef göstermeleri neticesinde örtülü bir sansürle karşı karşıya bulunmakta, cezai ve idari soruşturma riski altında yayınlarını sürdürmenin zorluklarıyla başa çıkmaya çalışmaktadır. İş dünyasına ilişkin her yıl teşvik ve destek paketleri açıklanırken, binlerce fikir işçisinin istihdam edildiği basın yayın kuruluşlarına yönelik ciddi bir düzenleme yapılmamaktadır" dedi.
Tüm bu sorunlar nedeniyle, meslektaşları açısından bir bayramdan söz edemeyeceğini sözlerine ekleyen Rasim Gündüz, "Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak'lar ve 24 Temmuz'lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir. Tüm meslektaşlarımın 10 Ocak Basın Dayanışma Günü'nü kutluyorum" dedi.
FOTOĞRAFLI